Zárva az iskola, a kampányoltások elmaradhatnak, a szokásos szűrővizsgálatokat mégis meg kellene tartani – írja a Magyar Narancs.

 Tájékoztatót küldött a megyei kormánymegbízottaknak Müller Cecília országos tiszti főorvos „a köznevelési intézmények digitális munkarendre történő áttérésével kapcsolatban”. A március 18-i keltezésű levél arról szól, hogyan kell végezniük a munkájukat az iskolavédőnőknek az április 7-éig kihirdetett digitális munkarendben.  Eszerint „az oktatási intézményekben az iskolai kampányoltás végrehajtásával kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (…) iktatószámú levele az irányadó, mely szerint amennyiben az oktatási intézményben az iskolai kampányoltás végrehajtása nem megoldható, a kampányoltás elhalasztható. A szigorú intézkedések feloldása, illetve a járványügyi helyzet változása után központilag történik intézkedés az elmaradt iskolai kampányoltások pótlására.”

A levél szerint a koronavírus-járvány terjedése miatt az iskolavédőnőket más feladatokba is bevonhatják. Ám „az NNK javasolja, hogy az iskolai védőnők a rendkívüli feladatokat lehetőség szerint a tervezett digitális tanrend időtartama alatt végezzék, tekintettel arra, hogy jelenleg az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztésén túl az egészségügyi ellátás korlátozására nem került sor, ennek megfelelően az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban Eütv) 81.§ (3) szakaszában foglaltak szerint a 0–18 év közötti szűrővizsgálatok továbbra is kötelezőek.”

Ezt az érintettek úgy értelmezik, hogy a kampányoltást el lehet halasztani, de a gyerekek szűrővizsgálatát nem.

Védőnő informátorunk szerint a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetében, amikor egyre több család érintett, és tényleg érdemes kerülni minden fölösleges mozgást és kapcsolatot, abszurd dolog behívni a bezárt iskolába a gyerekeket ezért. Hiszen ez a vizsgálat nagyon közeli „testkontaktust” jelent: meg kell mérni a testsúlyt, a magasságot, a mellkörfogatot, a vérnyomást, eszközös hallásvizsgálatot kell végezni, ami akkor is vállalhatatlan, ha minden gyerek után lefújnak fertőtlenítővel minden eszközt. Bele kell nézni a gyerek szájába a fogazatának vizsgálata végett. Csak a látásvizsgálathoz nem kell közel menni hozzá, de az már mindegy is. Be lehet őket hívni külön időpontokra, de óhatatlanul találkozni fognak, amíg várakoznak. "Azt nyomatja egyfolytában a tiszti főorvos, hogy kerüljük a szükségtelen kontaktusokat.

Ne mondja nekem senki, hogy most az a legfontosabb, hogy meg legyen mérve száz gyerek súlya, magassága"

- fogalmazta meg a vizsgálat aktualitásával kapcsolatos kételyeit egy védőnő. A szűrővizsgálatok egyébként az általános iskolás korosztályt érintik.

Az üzemorvosi vizsgálatokat sem tiltja most jogszabály. A Narancs.hu információi szerint akadnak cégek, amelyek ezt mostanra időzítik, és a járványhelyzetre való tekintettel sem halasztják el.

Forrás: Magyar Narancs

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!