Még sosem szedett annyi áldozatot a koronavírus járvány Magyarországon, mint mára virradóra: 195-en haltak meg, miközben már több mint tízezren vannak kórházban. Az új fertőzöttek száma 3456. Müller Cecília elmondta: tovább növekedett a szennyvízminták koronavírus koncentrációja, az eredmények meghaladták az őszi járványcsúcs esetében tapasztalt értékeket. A fertőzöttek átlagéletkora 45 év. Az ATV Híradó riportja.

Folyamatosan romlanak a járványügyi adatok: már 1128-an vannak lélegeztetőgépen, kedd óta pedig 440-en kerültek kórházba, ami azt jelenti, hogy több mint tízezren fekszenek kórházban a koronavírus miatt.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos elmondása szerint minden járványügyi adat lassan túlszárnyalja a korábbi csúcsokat. A helyzet pedig valószínűleg a következő hetekben sem lesz jobb, tovább növekedett ugyanis a szennyvízben a koronavírus koncentrációja, ami most már meghaladja a 2020 őszén mért maximumot. Müller Cecília tájékoztatása szerint egyértelmű emelkedést mértek Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. Csökkenésre sehol nem volt példa.

Megjelent a járvány Pécsen a Nyugati Városrészi Óvodában is. Ez az intézmény lenne az egyik olyan ügyeleti hely, ahova behozhatják a szülők a kicsiket, ha otthon nem tudnak rájuk vigyázni.

Barabás Béla, a pécsi önkormányzat sajtókapcsolati tanácsadója híradónknak azt mondta: jelenleg két ügyeleti rendszerben szereplő óvodában jelent meg a vírus. A vasasiban 6 dolgozó, és 10 gyermek, a nyugati városi óvodában pedig 8 dolgozó, és 13 gyermek van a héten karanténban.

"Akár a munkát is megtagadhatják, ha az egészségüket veszélyeztetik"

A PDSZ nyílt levelet írt a kormánynak, amelyben többek közt azt kérték, hogy azokat a dolgozókat, akik gyerekekkel foglalkoznak, soron kívül oltsák be. Kásler Miklós azonban kedden egy képviselői kérdésre azt válaszolta a Parlamentben: a tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, életkoruknak és egészségügyi állapotuknak megfelelően.

A PDSZ országos választmányi tagja híradónknak az üggyel kapcsolatban a munka törvénykönyvét idézte, amely szerint a munkavállaló bizonyos esetekben megtagadhatja a munkát, ha az közvetlenül és súlyosan veszélyezteti az egészségét. Nagy Erzsébet, országos választmányi tag szerint

minden olyan esetben, amikor ez a helyzet fennáll – például nem biztosítható a kellő távolságtartás, vagy nem biztosítanak olyan védőfelszereléseket, amivel biztonságban érezheti magát a munkavállaló –, erre a rendelkezésre hivatkozhat.

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatása szerint kezd eltolódni a fertőzöttek életkora fiatalabbak felé, a megbetegedettek átlagéletkora 45 év.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!