Megjelent a járványügyi szigorításokat tartalmazó legfrissebb Magyar Közlöny.

Az Orbán Viktor által hitelesített, jövő hétfőtől érvénybe lépő szabályok a következők:

- Közterületen, illetve nyilvános helyen mindenki köteles más emberrel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legszűkebb személyi körre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Emellett mindenhol kötelező maszkot hordani.

- A kijárási tilalmon kívüli időben az egyéni szabadidős sporttevékenység a szabadban egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható. A 1,5 méteres távolságot ekkor is tartani kell, maszkot nem kell viselni.

- A kijárási tilalmon kívül eső időben nyitva lehetnek az élelmiszerüzletek, a drogériák, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletek, az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a mezőgazdasági üzletek, a kertészeti áruházak, faiskolák, a piacok és a helyi termelői piacok, a gyógyszertárak, a benzinkutak, a dohányboltok, az újságosok. A rendelet hangsúlyozza, hogy a virágüzletek március 8-án nyitva lehetnek. A kaszinók bezárnak.

- A rendelet szerint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségek vagy helyszínek kötelesek zárva tartani. Ez alól kivételt képeznek a többek között a pénzügyi szolgáltatást, a közlekedési és a szállítási szolgáltatást, a magánegészségügyi szolgáltatást nyújtó intézmények.

- A köznevelési intézmények és a szakképző intézmények hétfőtől tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek. Az óvodákban rendkívüli szünet lesz érvényben. A kollégiumok az oktatási intézmény igazgatója döntése szerint működnek tovább.

- A közigazgatásban foglalkoztatott személyek a munkájukat a munkavégzés rendes helyétől eltérően, a lakó-, illetve tartózkodási helyükön, saját eszközeikkel végzik.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!