A városvezetés egyelőre nem számolhat a kormány kompenzációs ígéretével a jövő héten közgyűlés elé kerülő 2021-es költségvetésben – olvasható a Népszavában.

A pécsi önkormányzat évente 34-36 milliárd forintot fordít a város működtetésére, tavaly ebből 3,7 milliárdot vittek el a covid okozta többletkiadások és kormányzati elvonások. Ezt a város kigazdálkodta állami segítség nélkül. Idén Pécs arra készül, hogy 5,8 milliárddal kevesebb lesz a bevétele, s ezt már a város képtelen pótolni, derül ki a városháza pénteki közleményéből. A kormány kompenzációt ígért a covid miatt pénzügyi gondokkal küszködő önkormányzatoknak.

A baranyai megyeszékhely megpályázik minden ilyen forrást, ám az ellenzéki városvezetés ezeket a bizonytalan bevételeket nem tervezheti be 2021-es költségvetésbe, amiről a jövő héten dönt Pécs közgyűlése. Ha a város nem kap kompenzációt, akkor éjjel 11 és hajnali 4 között lekapcsolják a közvilágítást, elmarad idén a szúnyoggyérítés, buszjáratok ritkulnak és szűnnek meg. 200 millióval csökken a szociális ellátásokra szánt pénz, a szükségesnél kevesebbet költenek az utakra, bezárnak a nyilvános illemhelyek, emellett az önkormányzati intézmények dolgozóinak 30 százalékát elbocsátják.

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!