Vámos György szerint jó évet zár idén a kereskedelem, de 2016-ban is kedvező folyamatokkal számolhatunk. Az áfacsökkentések megtakarításokat jelentenek a családok számára, a költségvetés kiesése pedig meg fog térülni.

27-ről 5 százalékra csökken a lakások áfája januártól. A kormány várakozása szerint ez csökkentése ösztönzi a beruházásokat, munkahelyeket teremt, ami serkenti a növekedést és hosszú távon bevételt generál a költségvetés számára. A 3,5 millió forintos felső határú otthonteremtési kedvezménnyel együtt a többgyermekes családoknál halmozódhatnak a kedvezmények. 260-280 milliárddal több pénz a családoknál Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta, hogy a lakásáfa mellett jövőre csökken a sertéshúsok áfája is, ami 25-30 milliárd forintos megtakarítást jelent a családoknak, az szja egykulcsos csökkenése pedig további 100 milliárdot. Ehhez jön hozzá a lakásértékesítés áfájának a csökkentése, ami újabb 140-150 milliárd forint megtakarítást jelent – tette hozzá. Megjegyezte, hogy korábban évi negyvenezer lakás épült hazánkban, azonban a gazdasági- és hitelválság következtében ez a szám visszaesett évi hétezerre. Abban bíznak a szakemberek, hogy a lakásáfa csökkentésének következtében újra lendületet vesznek az építkezések Magyarországon. Munkhaelyteremtő hatása is lesz A főtitkár szerint várható a gazdaság növekedése is, hiszen a fogyasztási piac bővülése az áfa csökkentés nélkül is várható volt. Tehát 2016-ben mindenképpen kedvező folyamatokkal számolhatunk a kereskedelemben is – mondta.

A kedvező gazdasági folyamatoknak, illetve a piac bővülésének munkahelyteremtő hatás is van – tette hozzá. Vámos György azt mondta, hogy az intézkedés felfele húzza majd az építőanyag-kiskereskedelmet is, hiszen azoknak is jár az áfavisszatérítés, akik saját maguk kiviteleznék a lakásfelújítást. „A megtérülés biztos" Az áfacsökkentés átmenetileg csökkentheti a költségvetés bevételeit, mert a növekedés nem január elsejétől várható, de a megtérülés biztos – mondta a főtitkár. Sok helyen a feketézés melegágya épp a magas áfakulcs – tette hozzá. Megjegyezte, hogy jó évet zár idén a kereskedelem, a KSH adatai szerint hat százalék körüli a növekedés az előző évhez képest. Már 2013 második féléve óta bővül a piac – fűzte hozzá. Nem csupán a kereskedelem, hanem a családok teljes költekezése is növekedik, bár ez a növekedés kisebb, mint a kiskereskedelemé – mondta.