Bár a döntő többség aláírta az új szerződéseket, a járvány után még sokan fognak távozni az egészségügyből, erre számít a szakdolgozói kamara – olvasható a Klubrádió weboldalán.

Rossz előjeleket lehetett látni az egészségügyben amikor kiderült, hogy a kormány éppen most, a járvány közepén alakítja át a jogviszonyt, új szerződéseket kell kötni. Sokan jelezték, hogy azt nem fogják aláírni, végül a dolgozók 96 százaléka az új körülmények között is maradt. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése szerint a távozók egyharmada külföldre megy, a másik harmad az itthoni magánellátásban vállal munkát, a harmadik harmad pedig a pályát is elhagyja. Az is látszik, hogy sokan a járványhelyzet miatt maradtak, ha ennek vége, akkor döntik majd el, hogy mit tegyenek. Továbbá jellemző, hogy a szakdolgozók tekintélyes része közvetlenül nyugdíj előtt áll, a fiatalok számára nem túl vonzó a pálya, vagyis nem lesz utánpótlás. Mindez így együtt elég lehangoló jövőképet fest.

Az orvosi béreket megemelték, bizonyára azért mert az orvoshiány is riasztó méreteket öltött, a szakdolgozók azonban nem kaptak kompenzációt, miközben megszűnt a közalkalmazotti státuszuk. Balogh Zoltán, a kamara elnöke szerint pedig a közalkalmazotti bértábla lenne egy kiindulópont a béremeléshez, és mindenképpen egyszerre kellett volna rendezni a helyzetet az orvosoknál és a szakdolgozóknál.

Tavasszal, tehát még a járvány elején körülbelül 15 százalék volt a fertőzöttek aránya, ez most több lehet, bár az oltások miatt talán kisebb a veszély. Az azonban biztos, hogy a leterheltség óriási, heti 60 órában, folyamatos munkarendben, hosszú ideig nem lehet foglalkoztatni embereket. Levegőt kellene már adni az egészségügyi dolgozóknak, és persze valami anyagi ellentételezést – mondja a kamara elnöke.

Forrás: Klubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!