Közzétette az Országos Kórházi Főigazgatóság, hogy mely pozíciókból hányan nem léptek át az egészségügyi szolgálati jogviszonyba – írja a HVG.

A korábban összesítettnél is többen maradtak az állami egészségügyi ellátórendszerben – közölte szerda este az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ). Legfrissebb összesítésük szerint 4062 egészségügyi dolgozó döntött úgy, hogy nem írja alá a szerződést, amelynek értelmében a továbbiakban nem közalkalmazotti, hanem úgynevezett egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozik tovább. Az OKFÖ szerint a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét, betegellátást veszélyeztető helyzet sehol nem állt elő, csak egy-egy intézmény esetében merült fel átmeneti humánerőforrás-hiány.

A szervezet közölt egy táblázatot is, amelyből az derül ki, hogy mely pozíciókból hányan távoztak. Sőt, közlésük szerint többen érkeztek is.

 

A hivatalos adatsor szerint a legnagyobb arányban (96,5 százalék) az egészségügyi szakdolgozók írták alá az új szerződést, ám mivel az ő csoportjuk a legnagyobb, számszerűen – 2543-an – közülük mondtak a legtöbben nemet az új jogviszonyra.

A kiesők helyére pedig csupán 269-en érkeztek azok közül, akiket korábban más jogviszonyban foglalkoztattak, ám vállalták, hogy mostantól az egészségügyi szolgálati jogviszony szabályai szerint dolgoznak.

Az Ejsztv. 8. paragrafusának 3. bekezdése szerinti személyeknek, praktikusan az orvosoknak az OKFÖ adatai szerint a 95,6 százaléka mondott igent az új feltételekre, 842-en tagadták meg az új szerződés aláírását. Ha figyelembe vesszük, hogy a korábban más jogviszonyban foglalkoztatottak közül 420-an érkeztek a helyükre, akkor is kimondható: az egyébként is emberhiánnyal küzdő állami egészségügyi rendszerből 422 orvos távozott március elejével.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!