Zár az ország, digitális oktatásra állnak át az iskolák, két hétig az üzletek is lehúzzák a rolót – írja a HVG.

Rendhagyó kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely, ugyanis jelenleg is tart egy járványügyi kormányülés. Gulyás elmondása szerint a koronavírus harmadik hulláma erősebb, mint az eddigi kettő, ezért a szakemberekkel való egyeztetés után a következő döntések születtek, amiknek részleteiről a továbbiakban tájékoztatja a lakosságot:

  • Az óvodákat és iskolákat április 7-ig lezárják, a digitális oktatás részleteit hamarosan kidolgozzák.
  • Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.
  • A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett.
  • Minden munkaadónak biztosítania kell az otthoni munkavégzést, ha lehetséges.
  • Kötelező a maszkhasználat mindenhol.
  • Szigorodik a határátlépés.
A nyitás Gulyás ígérete szerint már március 22-én megkezdődik, de ütemezetten, ezért arra kért mindenkit, töltse ki az ezzel kapcsolatos nemzeti konzultációt.

A készülő vakcinaigazolványokról újságírói kérdésekre elmondta, jelenleg nincs egységes EU-s szabályozás, és nincs döntés arról sem, hogy kell-e tartalmaznia az oltás fajtáját is, majd elmondta, ha egy ország nem fogadja el a magyar oltási igazolványt, akkor viszonossági alapon mi sem fogadjuk el azért az országét.

A Fidesz Néppártból frakciójából való kilépésére/kizárásáról is beszélt: szerinte a Fidesz próbált együttműködni, de az EPP úgy tűnik, "nem hagy teret a hagyományos kereszténydemokrata" pártoknak, de úgy látják, a jó kapcsolatokat meg tudják őrizni a német CDU-val a kialakult helyzet ellenére is. "Mindenkinek sok sikert kívánunk, aki úgy dönt, hogy az Európai Néppárt frakciójában vesz részt" - mondta.

 

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!