Az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződés alapján mától nem lehet több helyen dolgozni orvosként. Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke közölte, pontos adataik nincsenek az állami egészségügyből távozókról, de mindenképp a törvényhez való hozzányúlást javasolják.

Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV Startban elmondta, hogy még nincsenek pontos adataik, de már előkészítettek egy felmérést ennek felderítése érdekében.

Hangsúlyozta, hogy nem felmondtak a dolgozók, hanem nem írták alá az új jogviszonyról szóló szerződést, és ezért a törvény erejénél fogva megszűnt a jogviszonyuk.

Szerinte a Szent Imrében a sürgősségin felmondó orvosok pótlása miatt nagyon nehéz lesz a helyzet, Szegeden viszont érdekes kép alakult ki, 300 orvos összefogott, és egy átmeneti időszakot hoztak létre május 31-ig.

A Szent Imrében a beosztást a hónap elejére megoldották, a hónap második felére viszont segítséget kell majd kérniük.

Tóth Judit elmondta, hogy két hónapos haladékot kaptak a másodállások engedélyezésre, és megjelentek bizonyos feltételek, amelyek automatikusan engedélyt kaptak, ilyenek a munkaidőn kívüli másodállások. De azt nem lehet tudni, hogy mi lesz a kórházi munkaidőben végzett egyéb munkavégzésekkel.

Betegek panaszait is lehetett olvasni, hogy nem tudnak az állami egészségügybe menni, mert az orvosuk nem írta alá az új jogviszonyról szóló szerződést.

Azt gondolja, hogy a törvényhez hozzá kell nyúlni vagy a közalkalmazotti státusz visszaállításával, vagy valami olyan keretrendszert kell kialakítani, aminek eredményeként, akik most nem írtak alá a szerződést, visszajönnének.

Ha kapnak megfelelő garanciát arra, hogy nem egy bizonytalan, biankó szerződést írnak alá, akkor visszamennének az állami egészségügybe - vélekedett Tóth Judit.

Az alelnöke közölte, hogy pénteken mennek egyeztetésre az Országos Kórházi Főigazgatósághoz. Megjegyezte, hogy korábban akartak volna menni, például azért, hogy megelőzzék azt a tiltakozás, ami az ügyeleti díjak körül is kialakult.

Az emelt szintű készültség kapcsán elmondta, hogy ennek keretében először is számba veszik a Covid-ellátásra átalakítható ágyak számát, illetve ahol újraindult volna az elektív ellátás, ott ismételten leállították, és megint átcsoportosítják a dolgozókat is a Covid-ellátáshoz.

Forrás: atv.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!