Három hónap haladékot adtak a szegedi orvosok az egyetemi vezetésnek arra, hogy felülvizsgálják a szerződéseik kifogásolt pontjait. Az intenzívesek közül azonban információink szerint többen még így sem tudtak megegyezni – írja a HVG.

Hétfőn egyetlen műtétet sem írtak ki a sebészeten, de kedden már nem marad el minden beavatkozás. A sebészek zömmel beadták a derekukat, az intenzívesek közül viszont vannak, akik még mindig nem írták alá a szerződésüket. Pontosan nem ismert, hogy hányan tagadták meg az új jogviszonyt, de úgy tudjuk, hogy a pénteken tiltakozó orvosok közül mostanra többen egy záradékkal elfogadták a feltételeket, amely szerint a szerződéseik csak három hónapig érvényesek, majd a felülvizsgálat után átírják a részleteket.

Szegeden a múlt héten sorra eredménytelenül végződtek az egyeztetések, végül pénteken két körben is próbált nyomást gyakorolni az új szerződések aláírását megtagadókra a Szegedi Tudományegyetem és a klinikai központ vezetése. Akkor azt írtuk, hogy ez a zsarolásoktól és fenyegetésektől sem mentes meggyőzés felemás sikerrel végződött, ami főként a sebészeti, illetve az ennek is a hátterét biztosító intenzíves ellátás bedőlését is előrevetítette.

A most elfogadott záradékban továbbra is követelésként szerepel, hogy a kötelező pihenőnapokra is biztosítsa az alapbért a munkáltató és hogy az ügyeleti díjakat az alapbér 100-110-120 százalékában állapítsák meg, a mostani 70-80-90 százalék helyett. Azt is követelik, hogy a klinika progresszivitási szintjének megfelelően az alapbért emeljék 20 százalékkal és biztosítsanak15 százalékos szakterületi pótlékot.

Megállapodtak abban is, hogy intézetenként 2-2 fő delegálásával alakítanak egy munkacsoportot, amely május 31-ig egyeztet a szerződések újraszerkesztéséről. Az intézetvezetőket nem lehet delegálni a munkacsoportba.

Most átmenetileg megegyeztek ugyan, de az ellátásban mégis gondot okozhat az intenzíves munkatársak hiánya. Úgy tudjuk, hogy az Intenzív Terápiás Osztályon dolgozó orvosok közül heten nem írták alá az új jogviszonyról szóló szerződésüket. Tavaly pont innen távoztak már legalább kéttucatnyian, így emiatt lehetnek problémák más szakterületen is, hiszen az intenzívesek munkája a súlyosabb műtéteknél elkerülhetetlenül szükséges.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!