Annak ellenére, hogy a miniszterelnök pénteken rendkívüli készültséget hirdetett a kórházakban, jövő héttől több osztály működése is bizonytalanná válhat a Szegedi Klinikán – köztük a covid ellátást nyújtó intenzív osztályoké is. Az intézmény orvosai közül többen elutasítják az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződés aláírását. Az orvosi kamara megyei elnöke szerint azért, mert akad olyan, aki ha elfogadná az átállást, akár több túlóra teljesítése mellett is kevesebbet keresne, mint korábban – olvasható az atv.hu-n.

 Rendkívüli helyzetre számítanak a szakemberek a járvány harmadik hullámában. Eközben sok orvos állása most is bizonytalan. Az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződés aláírására hétfő éjfélig van lehetőségük, Debrecen és Nyíregyháza után azonban most a Szegedi Klinikán álltak ki az orvosok, hogy elutasítják a felajánlott szerződést.

Miután sok kollégának már az ügyeletből adódott a jövedelmének a nagyobb rész, az a rész nagyobb mértékben csökken így különösen fiatalabb orvosok, rezidensen esetében előfordul olyan, hogy ugyanannyi vagy több túlmunka esetén a fizetésük alacsonyabba lesz mint korábban volt.

- nyilatkozta Kanka Andor, a MOK megyei elnöke.

Az orvosi kamara megyei elnöke pontos számokat nem tud, azonban a hírek több száz tiltakozóról szólnak. Elégedetlenek például a gyermeksebészeti osztály, a sürgősségi betegellátó osztály és az aneszteziológiai és intenzív terápiás intézet orvosai is.

Amennyire én tudom, a legkritikusabbak talán az intenzív osztályos kollégák és talán olyan 40 szakorvos dolgozhat Szegeden, ha mondjuk abból 20-25 úgy dönt, hogy mégsem írja alá azt a szerződést, abból komoly probléma lehet.

- fejtette ki Kanka.

A Magyar Orvosok Szakszervezete szerencsétlennek tartja az átállás időzítését, de a járványhelyzetre való tekintettel mihamarabbi megállapodást sürget minden kórházi osztályon.

Én azt gondolom, hogy ez nem egy egységes rendszerként fog kialakulni, hanem helyi szinten, ahol a munkavállalók jó alkupozíciót tudnak kivívni, ott adott esetben jobb szerződéseket fognak tudni kötni.

- véli Szabad Zoltán, MOSZ elnök.

A telexhez eljutott dokumentum szerint a mentőszolgálat dolgozói között is van olyan, aki csak kényszerből írta alá a szerződést. A neve elhallgatását kérő mentős erről egy közjegyzői nyilatkozatot is eljuttatott a portálnak. A Mentődolgozók Önálló Szakszervezete szerint ez egy egyedi eset.

Mi azt tanácsoltuk, hogy az ne vállalja, az ne írja alá, aki egyébként is le szeretné hagyni az egészségügyet. Annak ezt most lehetőség arra, hogy megtegyek ezt, a járványveszély időszakában is.

- mondta Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezet elnöke hozzátette: a mentődolgozók változatlan feltételekkel dolgozhatnak tovább a szerződés aláírása után.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!