Szóban közölte a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ vezetője a helyben szakszervezetet alapító dolgozójával ma, hogy a holnapi nap folyamán már nem kell felvennie a munkát, hétfőn pedig munkaügyi iratok aláírása miatt kell csak megjelennie a hivatalban. Boros Péterné, aki a fürdő közalkalmazottait is magába foglaló Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke az üggyel kapcsolatban úgy vélte, szakszervezeti bizottsági titkárként védett személyről lévén szó a szóbeli elbocsátás súlyosan jogsértő lehet, így annak nem szabad hivatalosan is megtörténnie. A Mérce cikke.

Boros Péterné a Mércének az esettel kapcsolatban még elmondta, azt ma hozták tudomásukra, hozzátéve, a helyi szakszervezeti alapszervezetük a titkári megválasztásról, és az MKKSZ alapszervezet megalakulásáról szóló hivatalos dokumentumokat sem postán, sem személyes úton nem volt hajlandó átvenni a fürdő főigazgatója.

Ráadásul a most elküldött dolgozó munkavégzésével kapcsolatban nem érkezett semmiféle kifogás, így ez nem is lehet alapja a munkaviszony megszüntetésének. Ráadásul a felsőbb szakszervezeti szervet meg sem kérdezték, és mivel Borosné azt mondta, mivel ő jövő hét kedden érkeznek a városba az ügyről a fürdő vezetőségével az MKKSZ részéről tárgyalni, ezért a mai lépéssel az is cél lehet hogy őt, és a szakszervezetet „kész tények elé állítsák.”

Ezek után értesült az elbocsátásról is. Egyrészt az igazgató szóban értesült arról, hogy szakszervezeti szb-titkár a most elbocsátott munkatárs, így tehát jogilag védett személy. Másrészt a helyi közéletben ismert, aktív politikai szerepet vállaló személyről van szó.

Az ő véleményére és az MKKSZ által a helyzettel kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatóra pedig nem is a valójában munkáltató fürdő vezetősége, hanem egyenesen a fenntartó, Varga Attila, Cserkeszőlő független polgármestere reagált élesen. Ő helyi fórumokon azt nyilatkozta,„valótlanságokat” állított a munkatárs és az MKKSZ vezetői is az önkormányzatról a szerdai, a fürdő helyzetéről tartott tájékoztatón.

Varga azt is hozzátette, szerinte a fürdő dolgozóinak többség a szakszervezetisek álláspontjával nem ért egyet:

A dolgozók nagy része teljesen átlátja a helyzetet, és tökéletesen tisztában vannak a fürdő lehetőségeivel. Van viszont egy sokkal hangosabb kisebbség, amelyek saját kicsinyes és rosszindulatú céljaikra szeretnék felhasználni a jelenlegi helyzetet.

-olvasható az önkormányzat közleményében. Az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, nekik a munkáltató fürdő vezetőségével van dolguk, az önkormányzatnak sem szóban sem írásban nem is üzentek semmit, nem is velük van dolguk, így nem érti a közvetlen beavatkozást.

Az érintett ügyben a Mérce már szerdán megírta, az önkormányzatot ért súlyos kormányzati megszorítások után a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település vezetése a fürdő személyzetén kezdett el spórolni: bérüket drasztikusan csökkentették. Mivel a járványhelyzet miatt a fürdő 2020 március 16-án bezárta kapuit, az ott dolgozó összes, nem helyi lakos alkalmazottat vagy elbocsátották, vagy fizetés nélküli szabadságot ajánlottak nekik.

Eközben a fennmaradó dolgozói állományt 2020. április 1-től május 31-ig állásidőre vették át azzal a feltétellel, hogy aláírják: az állásidőre szóló bérük bruttó 130.000 forint, ami után 86.000 forintot kapnak kézhez. Ez a helyzet elvileg július 16-ig tartott, innen az állásidőt már nem hosszabbították meg, viszont a béreket 10%-kal visszavágták, miután november 1-én egyoldalúan módosították a szerződési feltételeket a munkáltató részéről az új szerződésekben a dolgozóknak azt is vállalniuk kellett, hogy munkaviszonyukat 2021 december 31-ig fenntartják.

Az MKKSZ-hez forduló fürdődolgozók azt is közölték, papíron 8 órára, hétfőtől péntekig voltak bejelentve, a valóságban azonban továbbra is rendszeresen 12 órákat dolgoztatták őket, ezzel megszegve a szerződési feltételeket. Eközben a dolgozók elmondása alapján a vezetés fenyegette is őket,

sőt, egy közel 200 fős dolgozói gyűlésen olyan kijelentés is elhangzott amely szerint nekik tilos a város vezetőségét kritizáló írásokat lájkolni, azokhoz hozzászólni, vagy azokat megosztani.

A 2020 november 16-án a veszélyhelyzet kihirdetésével szabadságra küldték a dolgozókat, majd január 5-én ismét az állásidőre vonatkozó bérezés lépett életbe.

A helyzetet a dolgozók megfélemlítésként, és röghöz kötési kísérletként értékelték, és a helyi – a vezetés által hivatalosan el sem ismert – MKKSZ-alapszervezet a központtal együtt

Ahogyan azt Boros Péterné helyszíni sajtótájékoztatóján is közölte, aki minderre nem volt hajlandó, azt személyeskedéssel, megfélemlítéssel kezelte a fürdő vezetése.

Mivel a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati központ hagyományosan az amúgy az iparűzési adó elvonása miatt nehéz helyzetbe került önkormányzat legnagyobb bevételi forrása, ezért onnan kikerülni, és a településen máshol elhelyezkedni szinte lehetetlen. Ugyanakkor Cserkeszőlő vezetése – mint a legtöbb kistelepülés – valóban súlyosan megszenvedte a tavaly év végi, önkormányzati megszorításokat, főleg pedig az iparűzési adó befizetésének elhalasztásáról való döntést, amelyekkel kapcsolatban korábban több kistelepülés is jelezte, lehetetlen helyzeteket fog eredményezni a járványkorlátozások közepette.

Forrás: Mérce

 

Frissítés 2021. 04. 09-én:

Varga Attila, Cserkeszőlő Község polgármesterének kérésére az alábbi helyreigazítással egészítjük ki a fenti cikket, mely szerint a Mérce idézett cikkének megjelentetésével valótlant állítottunk a Cserkeszőlő Község Önkormányzatáról és a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központról ebben a témában.

2021. február 27-én megjelent „Azonnali hatállyal elbocsátották a cserkeszőlői fürdőtől a szakszervezetet alapító titkárt” című cikkben olyan valótlan állítások jelentek meg miszerint „Szóban közölte a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ vezetője a helyben szakszervezetet alapító dolgozójával ma, hogy a holnapi nap már nem kell felvennie a munkát, hétfőn pedig munkaügyi iratok aláírása miatt kell csak megjelennie a hivatalban.„

Ezzel szemben a tényszerű igazság az, hogy a kérdéses időszakban és azt követően sem került egyetlen munkavállaló munkaviszonya sem megszüntetésre a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászat Központban és ennek a ténye sem lett értelemszerűen egyetlen dolgozóval sem közölve. A Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ vezetőségének a mai napig nincs hivatalos tudomása arról sem, hogy mely személy illetőleg személyek alapítottak Cserkeszőlőn szakszervezetet, ezért ilyen téren a vezetőség, ha akarná sem tudná differenciálni a dolgozókat, de természetesen ilyen szándék a vezetőség részéről eddig sem volt és a jövőben sem lesz.