Palkovics László szerint az autonómiájuktól megfosztott intézményeknek juttatott kormányzati pénzek a felsőoktatás „versenyképességét” szolgálják – írja a Népszava.

Szeptembertől új, három pillérre épülő finanszírozási struktúrát vezet be a kormány a magyar felsőoktatásban, amely figyelembe veszi a felsőoktatási tevékenység különbségeit – közölte hétfőn Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika lóvizsgáló CT-átadásán a tárcavezető így büszkélkedett:

A bevezetendő új felsőoktatási finanszírozási rendszerben nemcsak az oktatás költségét térítik meg hallgatóarányosan, hanem az intézmények kutatási tevékenysége és az infrastruktúra fenntartása is külön finanszírozási formát kap.

Palkovics szerint „az alapítványi működési forma és az új finanszírozási rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar felsőoktatási intézmények versenyképesebbek legyenek”. A Népszava január végi összeállításából azonban egyértelműen kiderült: az állami felsőoktatási intézmények kiszervezése része annak a folyamatnak, amely a Fidesz 2010 óta lépésről vitt véghez. Nemcsak megtörik az autonómiát, de el is foglalják az alapítványosított egyetemeket. 

A lapunkban közölt táblázat szerint az egyetemi kuratóriumok tagjainak zömét NER-közeli nagyvállalkozók és bankárok mellett fideszes politikusok, miniszterek, államtitkárok, bizalmasok, kormánypárti önkormányzati vezetők alkotják.

Budapesti Corvinus Egyetemmel kezdődött folyamat legnagyobb tiltakozáshullámot kiváltó botrányköve a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) megszállása, autonómiájának elvétele volt, miközben a vidéki egyetemek többsége már „önként”, de például Szegeden igencsak vitatott körülmények között csatlakozott az úgynevezett „modellváltáshoz”.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!