„Két szűrőbuszunkkal az év során gyakorlatilag bejártuk az országot, hiszen az oktatás-nevelésben dolgozó, egyébként is leterhelt pedagógusok munkáját azzal tudjuk a legjobban segíteni, ha minél több intézménynél biztosítjuk a gyors, helyben történő szűrés lehetőségét. A tesztelésekre nyár közepétől rohamosan megnőtt az igény, ami ősz végére csúcsosodott ki. Budapesten és vidéken összesen 60 pozitív teszteredményt rögzítettünk” – foglalta össze a tavalyi évet Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány szakértője.

Az ingyenes tesztelésre az ország minden olyan állami oktatási intézménye jelentkezhet, ahol egyszerre legalább negyven pedagógus igényelné a lehetőséget, de több tagintézmény együtt is pályázhat, legfeljebb száz fő erejéig.

A pályázatok értékelésénél az alapítvány figyelembe veszi a gyerek- és pedagóguslétszámot, azt, hogy milyen járványügyi besorolású megyében van az intézmény, illetve, hogy milyen járványügyi előzmények voltak az adott óvodában vagy iskolában.

Az idei évben az alapítvány antigén tesztekre cserélte le a tavaly használt antitesteket szűrő gyorstesztjeit, ezek ugyanis egy korábbi, fertőzőbb szakaszában tudják kimutatni a vírust, így még hatékonyabban gátolhatják a vírus továbbadását. A tesztelést ezúttal is képzett egészségügyi szakasszisztensek végzik majd.

A teljes procedúra egy személyt illetően körülbelül egy 15 perces folyamat, amely során adategyeztetés után orrnyálkahártyából veszik a mintát, ezt pedig a nagyjából negyedórás kiértékelés követi. Pozitív teszteredmény esetén a vizsgált személyt tájékoztatják a további tennivalókról. 

Korábban a kormány is tesztelte a pedagógusokat, de az alacsony részvételi arányra hivatkozva ez a folyamatosság megszakadt. 

 A fertőzésveszélynek erősen kitett iskolai és óvódai pedagógusok számára hírdet koronavírus-szűrést a Generali a Biztonságért Alapítvány, amely már tavaly is szűrőbuszokkal segítette az oktatásban dolgozók tesztelését.

Az alapítvány már tavaly is meghirdette egyébként a pályázatot, amire óriási volt az érdeklődés: júniustól év végéig összesen közel hetven alkalommal szálltak ki a modern diagnosztikai eszközökkel felszerelt szűrőbuszok a gyermekotthonokba, valamint nevelési-oktatási intézményekhez, ahol összesen több mint 2500 pedagógus tudhatta meg, hogy elkapta-e a fertőzést.

Forrás: mfor.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!