A minisztérium híradónknak azt írta, a háziorvosok kötelező feladatai közé tartozik a védőoltások beadása, és az oltások városi, megyei oltópontokon történő beadásának megszervezése is. Szerdától kezdődik a tömeges oltás, két hét alatt több mint 465 ezer ember kaphatja meg a vakcinát. A Híradónknak nyilatkozó háziorvosok akár hétvégén is oltanának. Az ATV Híradó riportja.

 Lassan már fél éve, vagy több, be vagyok zárva

- mondta Híradónknak egy idős férfi, aki oltásra érkezett az egyik pécsi rendelőbe. A bal karjába kapta a vakcinát, fertőtlenítéstől számítva 5 másodperc alatt bent is volt az oltóanyag. Mint mondta, az, hogy megkapta az oltást felszabadulást jelenthet.

Néhány nappal ezelőtt jelent meg egy Facebook-bejegyzés: a KÖD jelenti oldal posztjában az áll, reggel 9-kor körülbelül 100, Ceglédről, Albertirsáról és Nagykőrösről oltásra hívott, 80 év fölötti ember toporgott a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház oltóközpontja előtt. A képet az oldal kezelője egyik olvasójától kapta, aki 86 éves édesanyjával várt ott.

Más a helyzet, ha a háziorvosi rendelőben kapja meg valaki az oltást. Oda ugyanis eddig nem érkezett annyi vakcina, hogy az sorban állást eredményezett volna.

Az a tapasztalatom, hogy nagyobb az igény, mint az oltási kapacitás, amennyivel jelenleg rendelkezünk

- mondta Szabó András pécsi háziorvos. Erről számolt be Híradónknak az egyik fővárosi rendelő orvosa is.

"Propaganda-levelek mennek ki a kormány részéről, hogy ön nemsokára vakcinát fog kapni a háziorvosától, mert krónikus betegségben szenved. Válogatás nélkül küldik ki mindenkinek, azoknak is, akik semmilyen betegségben nem szenvednek, és ezek után felhívnak minket, és számon kérik rajtunk, hogy azt mondta a kormány, vagy azt írta, hogy ő a jövő héten már be lesz oltva, mi miért nem oltjuk be. Hát mivel nincs oltóanyagunk így nem tudjuk beoltani őket" - magyarázta a helyzetet Tóth Ildikó.

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak - közölte György István, az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiával.

50 beteget be tudunk oldani 4 óra alatt. Hogy ha ezt beszorozzuk öttel, akkor az máris 250. De ha csak 200 vakcinát kapnánk, már annak is nagyon örülnénk, és arra is felkészültünk, hogyha esetleg 300 vagy 350 ember oltására elegendő oltóanyagot kapunk, akkor szombaton, és vasárnap is be fogunk menni a rendelőbe

- közölte Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa.

A híradónk által megkérdezett orvosok azt mondták, nem tudnak arról, hogy az oltás megszervezéséért és beadásáért plusz juttatást kapnának. Az EMMI ezzel kapcsolatban Híradónknak azt írta: a háziorvosok kötelező feladatai közé tartozik a védőoltások beadása, és az oltások városi, megyei oltópontokon történő beadásának megszervezése is. Ennek fedezetéül a veszélyhelyzetben alkalmazott átlagfinanszírozást kapják továbbra is a háziorvosok.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!