Háztartási munkának számít például a lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, a gyermekek felügyelete, házi tanítása, az otthoni gondozás és ápolás, a házvezetés vagy a kertgondozás. A közlemény szerint, ha valaki ezekre a munkákra alkalmanként vagy rendszeresen háztartási alkalmazottat foglalkoztat, ezt be kell jelentenie, amit 2021-től már az ONYA-n is megtehet.

A háztartási munka korábbi bejelentési lehetőségei ugyanakkor továbbra is használhatók: be lehet nyújtani a szükséges (21T1043H) adatlapot a NAV-hoz elektronikusan vagy telefonon a 185-ös számon hívható ügyfélszolgálaton keresztül.

A NAV 2019-ben vezette be az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazást, amelynek előnye, hogy használatához nem szükséges külön kitöltőprogramot és nyomtatványt letölteni, mert a folyamat teljesen webes alapú, és az esetleges hibák már a kitöltéskor, a beküldést megelőzően kiderülnek.

Az ONYA-val online intézhetők az adóazonosító jellel, adóigazolvánnyal, vámazonosító számmal és levelezési címmel kapcsolatos ügyek, de az alkalmazásban kezelhetők a jövedéki nyomtatványok, az adat- és változásbejelentések, a kisadózó vállalkozások bevallása és az adóelőleg-nyilatkozatok is.

A program elérhető a NAV oldalán az "Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás" menüpontból, valamint a következő linken is.

Forrás: napi.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!