Repka Ágnes közgazdász, munkajogi tanácsadó felhívta a figyelmet, hogy az otthon maradó apák csecsemőgondozási díjra (CSED) nagyon ritkán jogosultak. Csak akkor kaphatják meg a támogatást, ha az anya meghal vagy kikerül a háztartásból, ahol a gyermek él.


   Korábban a nemi szerepekkel összeegyeztethetetlen volt, de a nők tömeges munkába állásával Nyugaton megjelentek azok a férfiak, akik partnerük helyett – egy időre – otthon maradtak a kisgyerekekkel.

  Magyarországon a tradicionális nemi szerepfelfogás, a férfi-női bérrés, az állami ösztönzők hiánya miatt nagyon kevés férfi dönt úgy, hogy párja helyett legalább néhány hónapot otthon tölt gyerekével.

Eközben a HR-es szakirodalom tényként kezeli, hogy jobb főnök válik abból, aki egy ideig otthon volt: együttműködőbb, empatikusabb, törődésre hajlamosabb lesz. Számos pozitív hatása van a család életére is, ösztönzők hiányában nálunk mégis elenyészően kevés apa marad otthon gyerekével. A férfiak otthoni fokozottabb szerepvállalását elősegítő szabályozásnak kedvező demográfiai, foglalkoztatási hatása is lehetne.

Nem keverendők a nemi és a társadalmi szerepek

   F. Földi Rita, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője, klinikai szakpszichológus szerint különbséget kell tenni a társadalmi és a nemi szerepek között, előbbiek változnak, utóbbiak nem. Egy nő bármilyen foglalkozást válasszon, nő marad, egy férfi pedig férfi, a nemi szerepük marad, a gyereknevelésre azonban társadalmi szerepként kell tekinteni – tette hozzá a Napközben adásában.

   Repka Ágnes közgazdász, HR menedzser és munkajogi tanácsadó felhívta a figyelmet, hogy az otthonmaradó apák csecsemőgondozási díjra (CSED) nagyon ritkán jogosultak. Ez az ellátás a gyermek születése után 24 hétig a szülő fizetésének majdnem teljes összegével megegyező támogatást jelent. Az érvényes szabályozás szerint az apa akkor kaphatja meg a CSED-et, ha az anya meghal vagy kikerül a háztartásból, ahol a gyermek él. Ma tehát nem dönthet úgy egy pár, hogy az anya mondjuk, négy-öt hét után visszamegy dolgozni, és az apa veszi át a gyerekgondozás feladatát.

Ha az apa otthon szeretne maradni, akkor a gyermek hároméves koráig ugyanúgy jogosult fizetés nélküli szabadságra, mint az édesanya. Ebben az esetben ő kapja a gyedet, ha megvan a jogosultsághoz szükséges hosszúságú korábbi munkaviszonya. A gyed összege azonban maximalizált, egy jobban kereső szülőnek komoly érvágás. Ha azonban a szülő dolgozni szeretne, és a gyerekek felügyeletét meg tudja oldani, a gyerek egyéves korától a fizetése mellett továbbra is kaphatja a gyedet. Jövőre már a kicsi féléves korától visszamehet dolgozni a szülő a gyed mellett. (OS)