Végleg bezár a zalaegerszegi sajtgyár, a tulajdonos Savencia tejipari vállalat ugyanis inkább veszprémi és répcelaki gyárait fejleszti – derült ki az ATV híradásából. A városban így 70 év után megszűnik a tejfeldolgozás, 83 dolgozó pedig munkanélkülivé válik. A Mérce cikke.

Az MTI-hez nemrég eljuttatott közleményében a többek közt a Medvét, a Tihanyt, a Pannóniát és a Karavánt is gyártó cég azt írja, alternatív lehetőségeket is vizsgál, „hogy az átszervezés negatív szociális hatásait a lehető legnagyobb mértékben csökkenthesse”:

a társaság jelezte, hogy két másik üzemében, Veszprémben és Répcelakon lehetősége van néhány dolgozónak, hogy ott folytassa a munkát (ezek azonban 70-80 kilométerre vannak Zalaegerszegtől), illetve a korai nyugdíjazás lehetőségében szintén segítséget nyújtanak.

Az érintett munkavállalók támogatása érdekében az önkormányzattal és a munkaügyi központtal is felvették a kapcsolatot – jelezte Kajdon Attila, a cég vezérigazgatója. A bezárásról január 5-én kezdeményeztek tárgyalásokat az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel, ezek a megbeszélések szerdán zárultak le. Ettől a naptól értesítenek minden dolgozót a megállapodás konkrét részleteiről, és arról, hogy kit és hogyan érint az átszervezés. A tervek szerint a felmondásokat két ütemben adják át, az elsőket április közepén, a további érintettekét július közepén.

Az ATV-nek nyilatkozó Góra Balázs, MSZP-s önkormányzati képviselő szerint a sajtgyárral megszűnik az utolsó nagy tradicionális zalaegerszegi üzem is, melynek dolgozói nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen így is nagyon nehéz állást találni a településen.

A cég vezérigazgatója a közleményben úgy fogalmazott: a zalaegerszegi gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amelynek során minden lehetőséget megvizsgáltak azért, hogy tovább növelhessék a hatékonyságot, de elmúlt években jelentősen megváltoztak a piaci körülmények, az ementáli típusú sajtok iránti kereslet drasztikusan lecsökkent, így a zalaegerszegi gyártás tartósan veszteségessé vált. A gyár ráadásul jelenleg túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, az elavult gyártási technológia és géppark fejlesztéséhez, modernizálásához pedig irreális nagyságú befektetésre lenne szükség.

A Zalatej Rt. jogelődje az 1942-ben alapított Zala Megyei Gazdasági Egylet volt. 1957-ben indult a Pannónia sajtok gyártása. A Répcelaki Sajtgyárral 1998-ban jött létre a két cég fúziója, majd 2010-től Pannontej tejtermékgyártó és kereskedelmi Zrt. néven működik tovább a két tejipari vállalat egyesülésével létrejött csoport.

Mindeközben Veszprém mára a Savencia-csoport egyik legfontosabb és legnagyobb európai innovációs és fejlesztési központjává vált, ezért döntöttek – az anyavállalat hosszú távú globális stratégiájával összhangban – az üzem további fejlesztéséről, valamint az évek óta „alulhasznosított” zalaegerszegi sajtgyártó egység bezárásáról.

A legutóbbi nyilvános cégbeszámoló szerint 2019-ben a Savencia Magyarországon 18,4 milliárd forintos árbevételt ért el, amiből több mint 5,2 milliárd származott exportpiacokról. A Zalaegerszegen, Veszprémben és Répcelakon akkor összesen 581 embert foglalkoztató társaság 916 milliós veszteséget könyvelt el 2019-ben.

A közleményből nem derül ki, mi lesz a sorsa az ingatlannak, de az ATV-nek nyilatkozó helyiek attól tartanak, hogy az egykor több ezer embernek munkát adó, 2003-ban végleg bezárt és azóta is kihasználatlanul álló ruhagyár sorsára jut, vele együtt pedig a lehetséges új munkahelyek is kárba vesznek.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!