A köznevelési intézmények feladatellátási helyeinek száma országosan mintegy 13,5 ezer, vagyis karácsony előtt legalább ötezer helyszínen kellett intézkedni – írja a Népszava.

Decemberben az összes óvodai és iskolai feladatellátási hely 37 százalékában volt szükség tanügyi intézkedésekre (rendkívüli szünet, digitális munkarend elrendelése) koronavírusos megbetegedések miatt – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lapunknak küldött adataiból. A köznevelési intézmények feladatellátási helyeinek száma országosan mintegy 13,5 ezer, vagyis karácsony előtt legalább ötezer helyszínen kellett intézkedni.

Az Emmi szerint a helyzet most kedvezőbb, kedden például az óvodák csupán 2,1 százalékában és az általános iskolák 3,6 százalékában volt rendkívüli szünet vagy tantermen kívüli digitális munkarend.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a 37 százalékos decemberi fertőzöttségi arány meglepően magas, különösen úgy, hogy a középiskolák novembertől egységesen áttértek a távoktatásra. Totyik Tamás szerint nem meglepő, hogy a nyitva maradó általános iskolákban fertőződött meg a legtöbb pedagógus.

A PSZ friss, reprezentatív felméréséből – amit a 21 Kutatóközpont segítségével készítettek – ugyanis kiderült: az általános iskolai tanárok 22 százaléka igazoltan elkapta a koronavírust az őszi járványhullámban.

A kutatás adatai szerint összességében a tanárok 19 százalékának – vagyis majdnem minden ötödik pedagógusnak – volt már pozitív koronavírustesztje. Totyik Tamás elmondta, ez nagyjából 30 ezer pedagógust jelent. Azt meglepőnek találta, hogy nem az idősebb tanárok voltak többen a fertőzöttek között: a fiatalabb korosztályhoz (18-29 évesek) tartozó pedagógusok negyede (24 százalék), a 30-59 évesek 19 százaléka, míg a 60. életévüket betöltő pedagógusok 15 százaléka kapta már el a betegséget. Szerinte ez azt mutatja, hogy az idősebb pedagógusok jobban vigyáztak magukra. A kutatás kitért a sokat vitatott 100 százalékos táppénz kérdésére is.

mlékezetes, Kásler Miklós miniszter még tavaly szeptemberben ígérte meg, hogy minden, iskolában megfertőződött pedagógus 100 százalékos táppénzt kap. Ehhez képest a PSZ felmérésében az érintettek csupán 19 százaléka számolt be arról, hogy táppénzként megkapta bérének 100 százalékát. Totyik Tamás szerint ez 5-6 ezer pedagógust jelent. Hozzátette: közérdekű adatigényléssel fordultak a tankerületi központokhoz, a szakképzési centrumokhoz, valamint a Magyar Államkincstárhoz, hogy pontos számot kapjanak a 100 százalékos táppénzben részesülő pedagógusokról.  

Gimiben nagyobb az oltási kedv

A PSZ és a 21 Kutatóközpont felmérésből az is kiderült, hogy a pedagógusok 43 százaléka beadatná a koronavírus elleni védőoltást, 36 százalékuk még nem tudja, 21 százalékuk pedig nem adatná be. A legnagyobb arányban (64 százalék) a gimnáziumokban tanítók adatnák be maguknak a vakcinát, legkevésbé (27 százalék) pedig az óvodapedagógusok. Az is igaz, hogy a bizonytalanok aránya náluk a legmagasabb (47 százalék). 

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!