Tóth Judit az ATV Start című műsorában mondta el, hogy egyáltalán nem jó ötlet az otthoni oltás, és ők a háziorvosi rendelők helyett is nagyobb, akár komolyabb tömegek befogadására alkalmas oltópontokat alakítanának ki.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke úgy fogalmazott, hogy minden olyan vakcinában meg kell bízzunk, amit az OGYÉI vagy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott. Minden, ami végigmegy ezen a nagyon szigorú ellenőrzésen, és megfelel a következményeknek, rendben van. Meg kell bízni a szakemberekben. 

Minden vakcinához tartozik egy útmutató, és Tóth Judit elmondta, hogy sokszor abból fakad a félreértés, illetve a bizalmatlanság, hogy első körben nem minden csoportot, betegséget tesztelnek le egy-egy adott vakcinánál. Ez nem azt jelenti, hogy veszélyes lehet az oltóanyag egyes esetekben (az ajánlásoknál olykor szerepel egy-egy kivétel, kiknek nem javasolják az oltást), mindössze kevés az adat.

Pontos információik egyelőre még nincsenek, hogyan oltanak majd a háziorvosok: a Pfizer és a Moderna vakcinákról kaptak tájékoztatót, de sokkal többet a szakszervezet sem tud. 

Tóth Judit elmondta, hogy álláspontjuk szerint a tömeges oltáshoz nagyobb oltópontokra lenne szükség, akár sportcsarnokokban szervezhetnék meg a műveletet. Ez jobb megoldás lehet, mint egy háziorvosi rendelő. Nagyon ritkán adódik bármilyen szövődmény (allergiás reakció), és máshol is számos példa létezik, hogy be lehet biztonságosan rendezni egy-egy nagyobb központot az oltásra - hangsúlyozta a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke. Elmondta, hogy nagyon kevés alkalommal jön elő allergiás reakció, és ezekhez a kevesebb, de nagyobb oltópontokhoz könnyebben oda lehetne állítani egy-egy mentőkocsit. Míg ha elszorjuk az intézményeket, már nehezebb dolga lenne a mentősöknek. Az adminisztrációt szintén egyszerűbben meg lehetne szervezni Tóth szerint.

A szakszervezet azt nem támogatja, hogy a páciensek otthonában adják be a háziorvosok a vakcinát, ez Tóth Judit elmondása alapján a szükséges előírásoknak sem felelne meg. Az idősebb, betegebb embereknek megoldást jelenthet a háziorvosi rendelő, de a fiatalabbaknál és az aktív időseknél inkább az oltópontot javasolják. Ott flottul mehetne az oltás, míg egy háziorvosnál a rendelési időnek is ki van téve a szervezés.

Azt szeretnék, hogy ne minden teher a háziorvosokra háruljon, és további felhívások után minél több orvos jelentkezzen oltani. 

Végül Tóth Judit megerősítette, hogy azt semmiképpen sem támogatják, hogy a háziorvosi rendelők automatikus oltópontok legyenek. Minden esetet és rendelőt külön meg kell vizsgálni, alkalmas-e a célra.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!