Noha döntés csak a jövő héten várható, a kormány fontolgatja, hogy az idén érettségiző diákokat és tanáraikat „előre hozzák” az oltási rendben – olvasható a Népszavában.

Noha döntés csak a jövő héten várható, a kormány fontolgatja, hogy az idén érettségiző diákokat és tanáraikat „előre hozzák” az oltási rendben – egyebek mellett erről is beszélt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Mint mondta, ha az érintetteket még a vizsgák előtt beoltanák, vissza lehetne engedni őket tantermi felkészítésre.

– A pedagógusokat és a diákokat nem hozhatják előrébb az oltási rendben, mert eleve nem is szerepelnek benne kiemelt csoportként

– emlékeztetett Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja. Ettől függetlenül jó ötletnek – legalábbis a semminél jobbnak – tartja, ha legalább az érettségi előtt álló diákok és tanáraik kiemeltebb figyelmet kapnak az oltásra várók között.

– De mi lesz a többiekkel? Az általános iskolában dolgozó pedagógusokkal, az óvodapedagógusokkal, akik napi szinten vannak kitéve a fertőzés veszélyének?

– tette fel a kérdést Nagy Erzsébet, aki továbbra is kitart amellett, hogy az oktatási dolgozókat közvetlenül az egészségügyi és a szociális dolgozók után kellene oltani. Igaz, az iskolai fertőzöttségi adatok jelenleg alacsonyak.

Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint pénteken 55 óvodában egy-egy csoportot érintően, 28 óvodában és 16 általános iskolában az egész intézményt érintően volt rendkívüli szünet. Emellett 92 általános iskolában egy-két osztályt és 8 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrend. A középiskolák mind digitális munkarendben működnek. Nagy Erzsébet ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid-19 brit mutációja, ami már Magyarországon is megjelent, a tapasztalatok szerint gyorsabban fertőz és főként a fiatalabbak körében terjed.

Ezért is lenne fontos, hogy a naponta diákok százaival érintkező pedagógusok kiemelt csoportként jelenjenek meg az oltási tervben. Bár a magyar kormány egyelőre nem tartja sürgősnek, hogy a tanárok védettséget szerezzenek a vírus ellen, több más országban ezt másként gondolják. Lengyelországban például a második, Szlovákiában a harmadik elsőbbségi csoportba tartoznak a pedagógusok. Ausztriában szintén a második oltási szakaszban szerepelnek az oktatási dolgozók. Romániában ugyancsak a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatok között szerepel az oktatás, a tanárok az oltási kampány második szakaszában kaphatnak oltást. Franciaországban az oltási terv harmadik fázisában szerepelnek a tanárok.

Így előznek a kormánytagok

„A sor végén kell állni a politikusoknak” – fogalmazott korábban a Fidesz frakció az RTL Klubnak, arról, hogy ki, mikor kaphat oltást Magyarországon. Ehhez képest, az orosz vakcinák érkezésének hírére előkelőbb helyre sorolták a kormány tagjait. A kormányfő közlése alapján ők a nem krónikus beteg, de hatvan felettieket megelőzve kaphatják meg az oltás – mint „a védekezés egyéb szereplői.” Ez utóbbi azért érdekes, mert az oltási tervben ilyen megnevezés nincs, csak olyan, hogy „rendvédelmi szervek”. Az egyébként nem példa nélküli, hogy vezető politikusok – elsősorban az oltás népszerűsítése érdekében – hamar és a nagy nyilvánosság előtt kapják meg a vakcinát. Az elsők között oltották be például Joe Biden most beiktatott amerikai elnököt, Andrej Babis cseh, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnököt is. Batka Zoltán

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!