Február 1-jétől négy százalékkal növekedhet a minimálbér összege, amennyiben mindhárom munkaadói szervezet és mindhárom szakszervezet elfogadja a tervezetet. Ennek értelmében a minimálbér bruttó 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forintra emelkedhet. A híradónknak nyilatkozó gazdasági elemző szerint a keresetek reálértéke nem fog növekedni a négy százalékos emelés hatására – írja az ATV weboldala.

Hónapok óta zajlik a tárgyalás a munkavállalói szervezetek és a munkaadók között a törvényben előírt minimálbérről és a garantált bérminimumról. Most úgy tűnik, február 1-jétől négy százalékkal emelkedik a minimálbér. A munkavállalói oldal azonban nem elégedett.

A Liga Szervezetek elnöke híradónknak azt nehezményezte: az egyeztetések 6,5-7 százalékos emelkedésről indultak. „Ezt csökkentettük a kompromisszum érdekében 5 százalékra, amikor már minden V4-es országban láttuk a 2021-es évre vonatkozó emeléseket” – magyarázta Mészáros Melinda.

A gazdasági elemző azt mondta: a munkáltatói oldal a gazdasági válságra hivatkozva először nem is kívánt emelni a béreken, majd 4 százalékos emelésről szóló ajánlatot tettek. Hornyák József szerint azonban ezzel nem fog nőni a keresetek vásárlóereje. Ugyanakkor az is tény, hogy a minimálbér emelése az ennél többet keresőket is érinti. Mint arra Hornyák József felhívta a figyelmet:

sok cégnél, a minimálbér-emelésének mértékével a nem minimálbért keresők fizetését is megemelik.

A Demokratikus Koalíció szakszervezeti foglalkoztatási szakpolitikusa szerint a kormánynak szerepet kellett volna vállalnia a tárgyalásokban. Nemes Gábor nem biztos abban, hogy minden szakszervezet aláírja ezt a bérmegállapodást. A politikus szerint az emelés mértéke azt is megmutatja, mennyire alulértékelik a munkavállalókat.

Nemes akár 8-10 százalékos béremelkedést is el tudna képzelni. Szerinte ez már csak azért is indokolt, mert le vagyunk maradva Európához képest.

Amennyiben mindhárom munkaadói szervezet és mindhárom szakszervezet elfogadja a tervezetet, a bérmegállapodást hétfőn aláírják, ezzel a minimálbér bruttó 167 400 Forintra, a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forintra emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy egy minimálbérből élő munkavállaló nettó 111 ezer Ft-ot, egy diplomás minimálbérre bejelentett munkavállaló pedig nettó 146 ezer Ft-ot vihet haza. A két fizetési kategóriába körülbelül egymillió munkavállaló tartozik.

Forrás: atv.hu