Egyhangúlag, de a nyilvánosság kizárásával hozta meg a szenátus a döntést a „modellváltásról” – írja a Népszava.

Kezdeményezi a Debreceni Egyetem, hogy a felsőoktatási intézmény „állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé” alakuljon át – döntött csütörtöki rendkívüli ülésén az egyetem szenátusa.

A napirenden szereplő „személyi kérdések miatt” zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson – 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül – elfogadott határozat szerint az állami fenntartónál kezdeményezik az áttérést az új szervezeti formára.

Az egyetemi sajtóiroda szerint  az egyetem valamennyi eddigi tevékenységét  folytatnák, beleértve a betegellátást is. A szenátusi határozat úgy fogalmaz:

a Debreceni Egyetem a hagyományos tudományegyetemi diszciplínák mellett továbbra is kiemelten kezeli az egészségipar, multidiszciplináris agrár- és élelmiszertudományok, műszaki tudományok, tanárképzés fókuszterületeket.

A Népszava hétfőn írta meg, hogy a Dunaújvárosi Egyetem is átalakulásra készül, mert a paksi atomerőmű szakember-utánpótlásában fontos szerepet játszó felsőfokú oktatási intézményt is alapítványi fenntartásúvá tenné a kormány. Lapunk kiemelte: ha a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Dunaújvárosi Egyetem is modellt vált, akkor 15-re emelkedik a vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek száma. Azt pedig már Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jegyezte meg:

Debreceni Egyetemnek fontos szerepe lehet a hazai oltóanyag-gyártásban is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmánya vasárnap adott ki tiltakozó állásfoglalást az egyetemek alapítványba szervezése ellen.

Forrás: Népszava