Az otthoni munkavégzés várhatóan nem átmeneti jelenség lesz nálunk, de a munkaidőben nem várható jelentős csökkenés – mondták magyar cégvezetők.

A járvány kitörésekor, aki tehette, átállt az otthoni munkavégzésre. Elemzések szóltak arról, hogy a home office-ban végzett munka legalább olyan hatékony, vagy gyakran még hatékonyabb, mint az irodai, ám a hosszú hónapok után vannak olyanok is, akik közösségben végzett feladatokban jobban hisznek. A kérdés az, hogy amikor elmúlik a járvány, visszatér-e a hagyományos munkaidő – írja az Index.

Sokan érvelnek az ún. hibrid megoldás mellett. Szakemberek szerint mindenki jobban járna, ha a járvány után nem olyan szigorúan ragaszkodnának a munkáltatók az irodai jelenléthez, a kötött időrendhez, így nem biztos, hogy a nyolcórás munkanapot otthonról is reggel 9-kor kell indítani.

Az átalakítás egyik útja lehet az is, hogy egy alkalmazott egy héten három napot az irodában dolgozik, kettőt otthonról és kettőt pihen. Hogy ezeknek a sorrendjét hogyan osztja be, azt a dolgozó döntheti el – vagyis fontos a rugalmasság.

Továbbra is felvetődik a négynapos munkahét lehetősége.

Ennek a bevezetésével az 1970-es évek óta kísérleteznek, és a járvány alatt a Microsoft Japánban, a Unilever Új-Zélandon, továbbá a Yahoo-nál is történtek erre vonatkozó kezdeményezések, vegyes tapasztalatokkal. A megoldás ellenzői szerint ha négy nap alatt is el lehet végezni ötnapnyi munkát, akkor korábban az alkalmazottak nem voltak teljesen hatékonyak.

Az MTA–ELTE Lendület Új Vízió kutatócsoportja a témával foglalkozik. Lukács Bence hazai vállalat- és HR-vezetőket kérdezett a járvány kapcsán változó otthoni munkavégzésről, illetve a home office-os munkaidő pontos ellenőrzéséről. Egyik alanya azt mondta: nem munkaidő van, csak elvégzendő feladat.

Az ELTE Szociológia Doktori Iskola doktorandusza a lap nyilatkozva kiemelte: a magyar cégvezetőkkel felvett interjúk tapasztalatai azt mutatják, az otthoni munkavégzés várhatóan nem átmeneti jelenség lesz. Az átállást a munkáltatók és a dolgozók is rugalmasan kezelték, és alapvetően pozitívan értékelték. Bár a vállalatok irányítói eleinte bizalmatlanok voltak a home office-szal szemben, ebben változást hozott a vállalati szempontból előnyöket is jelentő távmunka tapasztalata.

Az esetlegesen csökkenő heti munkaidővel kapcsolatban az interjúk nem vetítettek előre jelentős és széles körű változást itthon.

A vezetők a járvány alatt éltek ugyan a munkaidő csökkentésével, de kizárólag átmeneti megoldásként, a költségcsökkentés és az elbocsátások elkerülése miatt – mondta Lukács Bence.

Forrás: infostart.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!