Tavaly nyáron drámai volt a zöldség-gyümölcs árának növekedése, de év végére normalizálódni látszott a helyzet. A Privátbankár.hu elemzése szerint azonban januárban ismét megugrott az élelmiszerek ára, ami leginkább a nyugdíjasokat és az alacsony jövedelműeket érinti hátrányosan.

Messze az átlagos infláció szintje feletti élelmiszerár-emelkedést jeleztek a 2020-as évre -  Gáspár András, a Privátbankár.hu lapigazgatója az ATV Startban az új évről elmondta, hogy a január nem az áremelésről szokott szólni. A lap által végzett elemzésben megnézték, hogy ebben az időszakban az elmúlt 10 évben milyen emelkedés volt jellemző.

Gáspár András elárulta, hogy jóval magasabb a most januári, az elmúlt 10 év áremelkedésének átlaga ugyanis 3,5 százalék volt, míg a most januári 9 százalékot is elérte.

Azt kellene inkább megkérdezni, hogy az év végi lassulás minek köszönhető - mondta Gáspár, aki szerint az éttermek, hotelek alacsonyabb kereslete lenyomhatta az árakat november-december környékén.

Azt is hozzátette, hogy tavalyi évben nem volt olyan hónap, amikor az éves árszínvonal csökkent volna. Az idei évre az MNB 4 százalék körülire teszi az emelkedést, ami alacsonyabb a tavalyinál (7 százalék), de még mindig magasabb, mint az éves infláció mértéke (3,5). Gáspár András azt is elmondta, hogy ezek a változások leginkább az alacsonyabb jövedelműeket és a nyugdíjasokat érintik, akik a jövedelmüket legnagyobb részben élelmiszerre költik.

2020-as év vesztesei a nyugdíjasok voltak ebből a szempontból - az idei évben látszik előrelépés, de a koronavírus és az időjárás boríthatja a képletet.

A gyenge forint árfolyam is befolyásolhatja az élelmiszer árát, az import termékek ára növekedhet emiatt is - tette hozzá a lapigazgató.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!