Majdnem 30 százalékkal esett vissza a nyelvvizsgázók száma az elmúlt egy évben – számolt be róla az Eduline.

Tavaly az év második felében 32 889-en tettek nyelvvizsgát, ami majdnem 16 ezer vizsgázóval kevesebb, mint egy évvel korábban volt. Akkor 48 619-en vizsgáztak. Egész évet nézve 2020-ban összesen 81 581-en vizsgáztak, míg 2019-ben 124 468-an szereztek bizonyítványt.

– Nyilván a koronavírus is betett a vizsgázószámnak, mivel a felvételi időszak általában a legnépszerűbb, 2020-ban pedig pont május-júniusban nem lehetett vizsgákat tenni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy tavaly szeptemberig közel 110 ezer friss diplomát állítottak ki az egyetemek a nyelvvizsgamentesség miatt

– magyarázta Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Hozzátette, hogy az utóbbi években folyamatosan csökkent a vizsgázók száma, erre csak rátett egy lapáttal a jelenlegi helyzet.    Rozgonyi Zoltán szerint a nyelvvizsgaközpontok a tavalyi szint környékére tervezik a nyelvvizsgák számát, mert az elhúzódó járványhelyzet miatt még mindig sokan kivárnak. Úgy vélekedett, hogy azt a fokozatos csökkenést, ami az elmúlt három évben jelen volt, valószínűleg nem lehet majd megállítani. A nyelviskolákat leginkább a járvány és a nyelvvizsga-kötelezettség ideiglenes eltörlése sújtotta. Rozgonyi Zoltán azt mondta, a kisebb nyelvvizsgaközpontok megélhetése nagyban a fenntartótól függ. Sok közülük az egyetemi intézmény, így ott az intézmény biztosítja a túlélést minimális szinten, de ahol nem, ott bezártak.

 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!