Összességében üdvözölné a 25 év alatti fiatalok SZJA-mentességét a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) fiatal munkavállalókat képviselő tagozata, ha az „nem egy süllyedő hajó foltozgatása és nem leplezetlen szavazatvásárlás lenne”. A Fiatalok Képviselete elsősorban a közszféra fiatal munkavállalóit érintő hatását vizsgálta a SZJA-mentességnek, hozzátéve: az általuk vázolt helyzet ettől függetlenül minden magyar fiatalra igaz – olvasható a Mércén.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által pénteken bejelentett adómentesség a Fiatalok Képviselete szerint a jelenlegi helyzetben nem sokat segít az önálló élet megkezdésében, hiszen egy magyar fiatal –  ha van olyan szerencsés, hogy normál mederben folyjon az élete – 18-19 éves kora körül elkezdi az egyetemet, és 22-23 éves korára fejezi be, így 23-24 éves kora körül lesz munkavállaló, a kezdő bérek azonban távol állnak a KSH által számolt 397 400 forintos átlagbértől. A realitás talaján maradva, a bruttó 210 600 forintos garantált bérminimummal számolva az SZJA havi 31 590 forint. Tehát egy átlagos fiatal 23-tól 25 éves koráig élvezheti az SZJA-mentességet, ami összesen 758 160 forint, de valójában még ez a számítás sem a valósághoz legközelebb álló – teszi hozzá a szervezet.

A közszférában a szociális ágazatot választó fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben: ők  csupán a bruttó 161 ezer forintos minimálbérre számíthatnak (ami jó eséllyel később sem emelkedik, hiszen a szociális ágazatban dolgozók 80%-a minimálbért kap). Ugyanez a kalkuláció a minimálbérrel (de nem 2 évre, hanem 18-tól 25 éves korig számolva, hiszen ez esetben nincs szó egyetemi tanulmányról, vagyis hamarabb állnak munkába az érintettek) havi 24 150 forint, 7 évre tehát 2 millió 28 600 forint megtakarítást jelent.

Ezzel az összeggel, és egyébként a garantált bérminimummal is egy magyar fiatal életképtelen. Ennyi pénzből nem lehet fenntartani egy albérletet, nem lehet nyaralni, félretenni, de még tovább sem képezheti magát a jobb élet reményében. A 24 150 forintot úgy éli fel a fiatal, mintha nem is lenne, mert még ez sem fedezi az alapvető életfeltételeket.

– fogalmaz a szervezet.

De még ha sikerül is félretenni a teljes összeget és önerőként felhasználni hitelfelvételhez az önálló élet reményében, fennáll annak a veszélye, hogy nem tudják majd törleszteni azt, hiszen az adómentességet élvező fiatalok idő közben átlépik a 25. életévüket, így az SZJA összegét levonják tőlük, miközben bérük évente alig pár százalékkal emelkedik. (Erre a veszélyre egyébként minden fiatal esetében felhívja a figyelmet a Bank360 felmérése is).

A szervezet szerint az igazság az, hogy a magyar bérek és a lehetőségek annyira elmaradnak az európai színvonaltól, hogy összevetni is kár azokat.

Egy magyar fiatal minimálbérrel, garantált bérminimummal (esteleg többel is) csak álmodik saját lakásról, autóról, megtakarításról. Ezek teljességgel elérhetetlenek.

A legnagyobb esély a továbblépésre az öröklés, amit várni nem a kedvenc elfoglaltságunk

– írják.

A magyar fiatalok azonban szerintük nem ilyen könnyen megvásárolhatók: minőségi oktatást, egyenlő emberi jogokat, független bíróságot, korrupciómentességet, liberális nézeteket akarnak, a munka világában pedig nem pár évre szóló SZJA-mentességet, hanem európai béreket, amik mellett nem szorulnak adókedvezményre. Emellett a szervezet szerint rövidebb munkahétre, több szabadságra, a home office alaptörvénybe foglalására, valamint diplomás bérminimumra is nagy szükség lenne, ami garantálja, hogy az egyetemen eltöltött éveik kifizetődnek. Nem utolsó sorban pedig arra, hogy a diákhitelt ne a bruttó bérükből, hanem a nettóból vonják, hiszen ők is abból élnek.

Mindezektől függetlenül pedig egyetértünk azzal az állásponttal, miszerint jelenleg ennél nagyobb gondok is vannak az országban! A források rossz felhasználása és az azokból való szavazatvásárlás nem valódi segítség a fiataloknak. (…)Bízunk benne, hogy fiataljaink nyitott szemmel járnak és nem adják el szavazataikat aprópénzért. Az SZJA mentesség IGÉRETE nem segítség, annál hosszabbtávú, tisztességes, európai megoldást érdemlünk!

– zárul a közlemény.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!