A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket. A Fidelio cikke.

A most induló Online Farsangi Szinkronszemle egy virtuális verseny, amelyen 32 szinkronizált alkotás – mozifilm, tévéfilm, sorozat, animációs film, valamint ismeretterjesztő- és dokumentumfilm – képviselteti magát, hogy elnyerje a legjobbnak ítélt szinkronos munka díját. A szemle eredményét a SziA február 20-án egy rövidfilmben ismerteti majd.

A versenyben lévő produkciók közé olyan sikeres filmeket neveztek, mint a Joker és a Jumanji, de találni animációs filmet (Előre) és népszerű sorozatokat is: Doom Patrol, Az új pápa, Korona, Fosse/Verdon.

Az alkotások közül első körben egy független zsűri választja a hét kategória öt-öt jelöltjét, majd a kiválasztott filmek egy online szakmai szavazáson vesznek részt a SziA honlapján.

A független zsűri tagjai Enyedi Ildikó filmrendező, Tomasevics Zorka szinkronrendező, Harsányi Levente műsorvezető, Varga Attila Sixx újságíró, Benedikty Marcell a Central Médiacsoport multimédia vezetője és Varga Balázs az ELTE Filmtudományi Tanszékének docense.

Az online szakmai zsűriben helyet foglaló művészek és szakemberek a független zsűri által megjelölt alkotásokon és alkotókon túl a legjobb gyártásvezetőre és az év szinkronstúdiójára is szavazhatnak.

A közönség is szavazhat a filmekre, január 18. és 24. között az alábbi oldalon, ennek eredményét január 25-én ismerteti a 24.hu.

A díjátadó gálán kihirdetik a 40 év alatti, kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó színészeket és színésznőket díjazó Selmeczi Roland Talentum Díj idei kitüntetettjeit is, akiket a Talentum díj kuratóriuma – Selmeczi Roland özvegye, gyermekei, Nagy-Kálózy Eszter, valamint az előző év két nyertese – választ ki.

Forrás: fidelio.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!