A koronavírusos fertőzésveszély miatt a kormány november 11-én bezárta a középiskolákat, s a diákok online módon vesznek részt a tanórákon. A helyzetből adódik, hogy azok a bejáró tanulók, akik eddig az iskolájukban ebédeltek, a bezárás óta nem biztos, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást, hisz egy ebédért senki sem utazik naponta órákon át akár 20-30 vagy 70-80 kilométert – írja a Népszava.

Ez az állapot főképp a falusi fiatalokat sújtja, de a városi és a fővárosi diákok egy része is lemondhat az ebédről, hisz ha buszozniuk kellene az iskolába, akkor gyakran lemaradnának az online órákról. Azok a diákok, akik – szociális helyzetük miatt – kedvezményes étkeztetésre jogosultak, elesnek ez által a támogatástól.

Keresztes Lóránt, az LMP parlamenti képviselője hétfőn emiatt levélben fordult Kásler Miklós miniszterhez, hogy megtudja: „milyen módon biztosítja a kormány a kedvezményes étkeztetést a digitális oktatásban résztvevő középiskolásoknak?”. Lapunk is kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, arra voltunk kíváncsiak, hogy a tavaszi óvoda- és iskolabezárás miatt hány gyerek mondott le a kedvezményes ebédről? Megkérdeztük, hogy ennek okán tavasszal és az év utolsó két hónapjában mennyi pénz maradt az állami költségvetés kasszájában, s ezt a pénzt valamilyen formában megkaphatják-e az érintettek és családjuk? Az írásos kérdést hétfőn küldtük el a minisztériumnak, ha választ kapunk, visszatérünk az ügyre.

 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!