„A tájékoztatás birtokában az alábbi nyilatkozatot teszem. A számomra felajánlott, a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty Covid–19 mRNS oltóanyaggal történő védőoltást mint egészségügyi ellátást – élve az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 20. §-ában biztosított jogommal – nem kérem” – írja a Népszava.

Ez olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet a hvg.hu számára juttatott el egy, az Országos Mentőszolgálatnál dolgozó. Hozzátette, a papírt csak azoknak kell kitölteniük, akik nem szeretnék, hogy megkapják a vakcinát. A mentőszolgálat kommunikációs vezetője azt írta a portálnak, a nyilatkozat célja a szervezés biztonságossá tétele, mivel ha tudják, kikkel nem lehet számolni, akkor az oltóanyagokat a következő kockázati csoport ellátására lehet fordítani. 

 Bár a nyilatkozattétel Győrfi Pál szerint „nemcsak az OMSZ dolgozóira, hanem más egészségügyi dolgozókra is vonatkozik”, sem a Magyar Orvosi Kamara, sem a hvg.hu kórházi forrásai nem találkoztak még ilyennel.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke elmondta, hozzájuk is érkeztek jelzések a nyilatkozattal kapcsolatban és bajtársaik legfőbb aggálya az volt, hogy a papíron szereplő tájékoztatásban nem részesültek.

 A szövetség elnöke szerint a nyilatkozat szerepe egyrészt egy bújtatott nyomásgyakorlás lehet, amivel szeretnék emelni a mentődolgozók oltakozási kedvét (pár nappal ezelőttig a mentők 30 százaléka oltatta be magát), másrészt pedig a felelősség elismerésével a munkavállaló leveszi ezt a terhet mentőszolgálat válláról, hiszen a mentős tudatában volt a kockázatokkal, amikor úgy döntött, ennek ellenére sem adatja be az oltást.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!