Tisztulni fog az építőipari piac – legalábbis ezt várják a szakemberek a január elején élesített támogatási rendszertől, amely szerint a lakásfelújításra fordított pénz felét az állam megtéríti a tulajdonosoknak. A legfeljebb 3 millió forintos támogatásnak ugyanakkor számos feltétele van: az egyik, hogy számlával kell igazolni a munkákat. Az Építők Szakszervezetének elnöke arra számít, hogy ennek hatására emelkedni fognak az árak, és nagyobb lesz a kereslet is.

Az ingatlanfelújításhoz igényelhető 50 százalékos állami támogatást ugyanis a napenergia becsatornázásához is fel lehet használni, mint ahogy bármilyen kültéri vagy beltéri felújításhoz. Ahogy Novák Katalin fogalmazott: az otthonfelújítási támogatás egy olyan segítség, amellyel a már meglévő otthonokat tudják szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek. Ez a költségek felét, maximum 3 millió forintos segítséget jelent. Munkadíjra, és anyagköltségre is fordítható a támogatás, a számlákat viszont gyűjteni kell. Az pedig a kormányhivatalok feladatat lesz, hogy ellenőrizzék: ténylegesen megvalósult-e az a felújítás, amire a támogatást igénybe vették.

12 napja, vagyis január elsejétől él a lehetőség, híradónkat pedig azt érdekelte, hogy milyen hatással lesz ez a piacra. A cégek már reklámoznak, de vajon mekkora az igény a másik oldalon?

Az Építők Szakszervezetének elnöke híradónknak azt mondta: még korai konkrétumokról beszélni.

Pallagi Gyulsa szerint azonban várhatóan emelkedni a kereslet és ezzel párhuzamosan az árak is. 

A szakember szerint valószínűleg a vállalási idő is megnövekedik majd, és arra számít, hogy esetleg olyan emberek is próbálnak majd elhelyezkedni, és szerződést szerezni, akik nem szakemberek. Az elnök ezért felhívta a figyelmet arra, hogy időben kössenek szerződést, és foglaljanak időpontot, valamint kérjenek referenciát a vállalkozóktól, hogy mindenképpen jó szakemberekkel végeztessek el a munkákat.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint a lakásfelújítási piac meglehetősen zavaros: tavaly az esetek 70 százalékában (!) nem készült írásos szerződés. Várakozásaik szerint azonban a támogatási rendszer nyomán most tisztulni fog a piac, hiszen csak azok juthatnak majd hozzá az összeghez, ahol írásos szerződés, tételes műszaki tartalom van, és ahol a pénzek látható számlákon keresztül mozognak – részletezte híradónknak Koji László. Valamint hozzátette: számukra ez azért fontos, mert így kiegyenlítődnek a versenyfeltételek a feketén vállalkozók és a tisztességes vállalkozók között.

 

Forrás: atv.hu


Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!