Az ATV Híradójának megkeresésére a Belügyminisztérium közölte: rendőrségnél a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belüli szervezeti egység végzi a bűncselekmények felderítését.

A Belügyminisztériumtól munkatársunk azt is megkérdezte, hogy miképp végzi ez a hatóság az ellenőrzést, illetve hogy volt-e már „tettenérés", és voltak-e már szankciók. Erre a következő választ kaptuk: „Figyelemmel arra, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény vonatkozó rendelkezései 2021. március 1-jén lépnek hatályba, a hálapénzzel kapcsolatos új szabályok is csak ettől az időponttól alkalmazhatóak. Ebben az egyfajta átmeneti időszakban a hatóságok az érintettek felvilágosítására és tájékoztatására, valamint a megelőzésre fordítják energiáikat."

Közben a debreceni Szülészeti Klinika Facebook-oldalán egy olyan poszt jelent meg, amely szerint az intézmény szorgalmazza a hálapénz kivezetését, ezért megszüntették a „fogadott" orvos és szülésznő rendszerét, addig, amíg azt tiszta viszonyok között nem lehet folytatni.

Ezzel kapcsolatban az EMMI két napja közleményt adott ki, amely szerint sérti a szabad orvosválasztás elvét a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának a döntése, amelyben az egészségügyi intézmény a hálapénz kivezetésére miatt január 1-től megszüntette a fogadott orvossal és szülésznővel történő szülés lehetőségét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy a hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetősége a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának a szabad orvosválasztást korlátozni.

Híradónkat az egyetem rektori hivatala a kövekezőkről tájékoztatta: „A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika Facebook oldalán megjelent, szabad orvosválasztással kapcsolatos állásfoglalás nem a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának hivatalos álláspontja. A tájékoztatás a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetésének tudta nélkül, előzetes egyeztetés mellőzésével jelent meg, annak tartalmával a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése nem tud azonosulni.

A Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése elkötelezett a hatályos jogszabályok, így az ide vonatkozó törvény maximális betartása és betartatása mellett. Mindezek alapján a Klinikai Központ Elnöke a Debreceni Egyetem vezetésével egyetértésben utasította a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika igazgatóját, hogy az orvosválasztás és a várandósok gondozása a törvényi szabályozás szigorú betartásával történjen és mindent tegyenek meg a zavartalan, színvonalas ellátás érdekében."

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!