Közleményt adott ki a Debreceni Egyetem az alapítványi működésről szóló sajtóhírekre reagálva – írja a HVG.

A debreceni és a szegedi egyetemek magánalapítványi működtetésének tervéről szivárogtak ki hírek a hét elején. A Szegedi Tudományegyetemen a bölcsészkar tanácsának tagjait a várható változásokról egy fórumon tájékoztatták csütörtökön – tudta meg a hvg.hu. Ezzel egyidejűleg a magyarnarancs.hu a debreceni intézményben dolgozóktól kapott információkat, szintén az alapítványi fenntartói modellváltás felvetéséről.

Tudomásunk szerint más egyetemen is tényként kezelik a váltást, de hivatalos megerősítést, vagy részleteket nem lehet tudni erről. A SZTE egyelőre nem válaszolt a hvg.hu kérdéseire, a Debreceni Egyetem a sajtóban megjelentekre reagálva csütörtökön este egy közleményt adott ki.

Ebben ugyan nem cáfolják, hogy terítéken van a fenntartóváltás, de a nyilatkozat szerint ez egy 2021–24 közötti időszakra szóló fejlesztési terv egyik lehetséges eleme. A közleményben az áll, hogy jelenleg az új működési modell vizsgálata zajlik, amelyet egyébként a 14 kar vezetői és a hallgatók képviselőinek javaslatára kezdtek meg. Az intézmény a javaslatról szóló döntésig nem kíván reagálni a „híresztelésekre”.

Szegeden az év első munkanapján rendkívüli dékáni kollégiumi ülésen tájékoztatták a kari vezetőket a lehetséges modellváltásról és a várható következményekről, ezután volt például a bölcsészeknél egy online tájékoztató, amin legalább hatvanan vettek részt. Néhányuktól azt az információt kaptuk, hogy egyelőre egy javaslatcsomag készül, amelyben garanciákat kér az intézmény arra, hogy a megalakuló alapítvány kuratóriuma, amely átvenné az egyetemet, ne kapjon hatáskört az egyetemi vezetés kinevezésében, megválasztásában, illetve a szakmai munkába se avatkozhassanak bele. (A hatályos felsőoktatási törvény, a magánalapítványi intézmények vezetői hatáskörét érintően a szervezet kuratóriumi elnökének a rektori hatáskörrel összefüggésben egyetértési jogkört említ, míg a vezető kinevezések esetén véleményezési jogkört ad.) Emellett a munkavállalók közalkalmazotti státusza megszűnne, viszont a dolgozók egységesen 30 százalékos béremelést kapnának. Úgy tudjuk, hogy a javaslatcsomagot támogatja a SZTE rektora és kancellárja is.

A debreceni közlemény szerint az intézményi vezetők javaslatára indult el a fenntartóváltás előkészítése, a szegedi egyetemi dolgozóktól kapott információink szerint azonban elég rapid módon zajlott a modellváltás felvetése. A szegedi érdekvédelmi képviselők még csak most keresik meg a már egy ideje az új struktúrában dolgozó kollégáikat azzal, hogy tisztázzák a váltás alkalmazottak helyzetére gyakorolt hatását.

Elsőként a Corvinus Egyetem került egy magánalapítványhoz még 2019 júliusában, majd tavaly több felsőoktatási intézménynél váltottak fenntartót. Az SZFE fenntartóváltása még most sem jutott nyugvópontra, az átalakítás jogszerűségét is kétségbe vonják az érintettek. A napokban tettek pontot az agrárképzés átalakítására, melynek során több mezőgazdasági intézményt, kart is összevontak és magánalapítvány váltotta az állami fenntartót.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!