A magyarok túlnyomó többsége bármikor külföldre költözne, és akár tíz évnél is tovább maradna, ha felajánlanának neki egy állást. Az egészségügyből legtöbben Németországba költöznének, míg az informatikusok és a szolgáltatási szektorban dolgozók körében Kanada is népszerű - derül ki egy új kutatásból.

A megkérdezett egészségügyi dolgozónak csak negyven százaléka rendelkezik tíz évnél kevesebb szakmai tapasztalattal, mégis nyolcvan százalékuk dolgozna szívesen külföldön - állapította meg, a The Network, a Boston Consulting Group és a Profession.hu partnereként készített kutatása, amelynek keretében ötezer magyar munkavállalót kérdeztek meg.

Az egészségügyben dolgozók hatvanhárom százaléka több mint tíz évre költözne el az országból. Az iparágon belül a legnépszerűbb célország Németország (45 százalék), Ausztria és Svájc (36-36 százalék), valamint az Egyesült Királyság (27 százalék). A legnépszerűbb város München, ide a válaszadók harminchat százaléka költözne örömmel. Legtöbben a magasabb fizetés és jobb életkörülmények miatt költöznének más országba.

Sokan dolgoznának szívesen Amerikában is

A megkérdezett szolgáltatóipari alkalmazottak közül a 75 százalék költözne külföldre: ugyanilyen arányban költöznének legszívesebben Németországba. Körükben az Egyesült Államok is nagyon népszerű (55 százalék), amit Kanada, illetve Ausztria követ (45-45 százalék). A legnépszerűbb városnak London (35 százalék) számít, de Amszterdamba és Berlinbe is sokan költöznének (15-15 százalék). A válaszadók 71 százaléka élne külföldön huzamosabb ideig, azaz öt évnél tovább.

Az informatikusok körében Zürich a legnépszerűbb

Az informatikusok közül 63 százalék menne külföldre egy jó állást kedvéért. Körükben a legnépszerűbb célállomásnak Svájc (62 százalék), a legfelkapottabb városnak Zürich (38 százalék) számít. A válaszadók fele szívesen költözne Németországba vagy Ausztriába, de majdnem felük Kanadában is el tudná képzelni a jövőjét (42 százalék). Az it-szektorban München a harmadik legnépszerűbb városnak számít, 23 százalék élne szívesen a bajor fővárosban. A szektor munkavállalóinak majdnem hetven százaléka költözne akár tíz évnél is hosszabb időre el az országból, 18 százalék legfeljebb tíz, de legalább öt évet tervezne külföldön eltölteni - olvasható a felmérésben.

Forrás: napi.hu