Megdöbbentő jelenségről számol be a HVG, mind több gyereket vesznek ki 16 éves korukban az iskolából , hogy közmunkásnak álljanak.

Mind több család kényszerül erre a lépésre Mártonfi György oktatáskutató szerint. Példaként egy tiszaugari fiú példáját idézik, akinek édesapja munkaképtelenné vált, anyja pedig évek óta állástalan már. A gyerek otthagyta a középiskolát és most ő tartja el a családot - közmunkából. Az édesanyja ugyanis bement az iskolából és kiíratta őt, mert betöltötte a 16. életévét. „Ezekben a körökben még az alig 50 ezer forintos bér is vonzó bevételi forrás" – így jellemezte az ország több településén szerzett tapasztalatait az oktatáskutató. A 25 év alatti közmunkások száma szeptemberben már meghaladta a 25 ezret, amit riasztó adatnak tartanak. A cikk a 18 éven aluli közmunkásokról nem közöl adatokat.

Márpedig a szegénységbe való bebetonozódás legbiztosabb módja, ha valaki abbahagyja az iskolát, mert nyolc általános iskolai végzettséggel normális, a család tartós megélhetését biztosító munkalehetőséghez a XXI. században nem lehet jutni. S nagyon durva volna, ha egy jószándékú szociális intézkedés tévútra vinné a családokat.

Felhívtuk hát Szilágyi Lászlót, a 800 lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaigar polgármesterét, hogy megkérdezzük, miért engedték ezt az egészet. A közmunkások foglalkoztatásáról ugyanis az önkormányzat dönt, ha nem vették volna fel a gyereket dolgozni, akkor az anya nem vette volna ki az iskolából, mert nem lett volna értelme, hiszen úgy tovább kapta volna utána a családi pótlékot. S a szociális rendszer éppen arra való, hogy a bajba került családokon segíteni tudjanak.

A polgármester a Válasz.hu-nak azt mondta, a fiú édesapja agyvérzést kapott, tolószékbe került, édesanyja pedig szintén beteges, és a volt szakmunkástanulón kívül még egy kiskorú gyermekről kell így gondoskodniuk. A család beleroppant az apa megrokkanásába, a fiú nem járt rendesen iskolába, a jegyzőt többször is kereste a szakmunkásképző, hogy felfüggesszék a családi pótlék folyósítását, mert   felhalmozódtak a gyerek igazolatlan órái.

A polgármester szerint alkohol, cigaretta és más addiktív szerek használata okozta mindezt, így akármilyen szörnyűnek érzi, hogy a tanulónak ott kellett hagynia az iskolát, ebben az esetben mégis úgy látja: előnyére vált mindez. Bekerült ugyanis egy lelkiismeretesen dolgozó csapatba, s amíg az iskolában bukdácsolt, itt az asztalosüzemben, a kőműves brigádban szakmai tapasztalatokat szerez. Mindez jó hatással volt rá, a szenvedélybetegségeitől megszabadult, rendesen, időre jár dolgozni.

A polgármester nem tudta, hogy az apának vagy az anyának jár-e táppénz, rokkantnyugdíj, s immár a szociális segélyt sem ők folyósítják számukra, mert az a járáshoz került át. Lakásfenntartási támogatást azonban kapnak és a költözködésben is segítettek nekik, amikor egy külföldinek sikerült jó áron eladni a házukat és egy kisebbe költözniük.

Hátborzongató egy helyzet. Eszerint bekerül a közmunkarendszerébe egy gyerek 16 évesen, és nem az történik, hogy kigyullad valahol a vörös villogó fény, jelezve, hogy egy családdal nagyon nagy baj van. Nézzünk már rá, tekintsük át, milyen támogatásokat vesznek igénybe, és mire lennének jogosultak. S az egész szociális ellátórendszer minden lehetőségét vegyük számba, a nyugdíjtól, a rokkantnyugdíjig, a táppénzen át a szociális segélyig. Ehelyett sodródás van, magukra maradnak azok, akik ezt a szörnyen bonyolult rendszert nem képesek áttekinteni, a család, egy kicsi önkormányzat.

Keressük a Belügyminisztériumot, hogy tisztán lássuk, mennyire gyakori ez a jelenség, és mit tesznek ellene.

Forrás: Válasz