Bár már a nyár folyamán megkeresték a BKV illetékesét az új formaruhákkal kapcsolatos kifogásokkal, nem kaptak választ, így a Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete bevizsgáltatta a nadrágokat, ingeket, dzsekiket és kiderült: semmi sem az, aminek látszik – tudta meg a HVG.

A BKV új formaruhájának minőségét vizsgáltatta be a KERMI-vel a Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete (KAPSZ). A vizsgálat eredményét a Facebookon hozták nyilvánosságra.

A dokumentumban az áll, hogy a vizsgált kockás ing, nadrág és dzseki alapanyaga nem egyezik meg a bevarrt cimkén jelölt nyersanyag összetétellel: az ing alapanyagánál mintegy 20 százalékos az eltérés a komponensek arányaiban, a szabvány ± 3 százalékot engedélyez.

A nadrág címkéjén jelölt 30 százalék elasztán hibás, a vizsgálat során kiderült, hogy a termék alapanyagában egyáltalán nem található ilyen.

A dzseki a címke szerint 100 százalék poliamid, de kiderült: valójában teljes egészében poliészter.

A vizsgálat eredményét közlő dokumentumban arra is felhívják a figyelmet, hogy a kezelési útmutatóban jelzett 40 és 30 fokon történő kímélő mosás nem alkalmas a nagy igénybevételnek kitett termékeken az izzadság és az esetleges olajos foltok eltávolítására.

A ruházatot elvileg négy évszakra kapták a dolgozók, a KERMI azonban megjegyzi, hogy az alacson légáteresztő képességű, viszonylag magas területi sűrűségű nadrág alapanyag nem engedi a bőrt szellőzni és az ing viselése sem alkalmas a vezetőfülkében megszoruló, akár 40 fokos hőségben.

A vizsgálati eredmények szerint villamos meghajtású berendezések esetében az elektromos feltöltődés és kisülés veszélye is.

A szakszervezet levelet írt Bolla Tibornak, a BKV elnök-vezérigazgatójának, hogy tájékoztassák a vizsgálatról és kérjék mielőbbi intézkedését. A levélben - amit szintén közzétettek a Facebookon - azt írják, már június elején megkeresték a formaruhákkal kapcsolatos problémával a BKV humánpolitikai igazgatóját, Makai Klárát, de választ nem kaptak, egyeztetésekre nem kaptak meghívást, ezért folytatták le a vizsgálatot.

Megkerestük a BKV-t az ügyben, válaszaikat közölni fogjuk.

Forrás: HVG