A szakszervezet szerint a kormányzati ígérettel szemben egy koronavírussal fertőzött pedagógus sem kap száz százalékos táppénzt – írja a Népszava.

Hétfőtől rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet az élet és az egészség védelme érdekében, és haladéktalanul fizessék ki a Covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket a fertőzött pedagógusoknak és kontaktjaiknak is – követeli immár a kormányhoz írt, a Népszavához eljuttatott nyílt levelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekvédők által szerdán még csak javaslatként megfogalmazottak sürgősségére külön is felhívják Orbán Viktor miniszterelnök, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, illetve a Maruzsa Zoltán, a tárca köznevelésért felelős államtitkára figyelmét.

Szerintük ha a kormánypártok „nem csak politikai termékké akarják lealacsonyítani” a politikai közösségük által vallott „keresztény értékeket”, ezt az értékvilágot, akkor teljesítik a követeléseiket, és azonnal bezárják a közoktatási intézményeket.

A PDSZ továbbra is azt javasolja, hogy a kiesett napokat, csaknem két hetet, jövő június 16-ától 30-áig lehessen bepótolni.

Ezzel a lépéssel nem csak az oktatásban dolgozókat védenék, hanem mindazokat az egyéb, termelő ágazatban dolgozókat is, akinek a gyermekei így nem hordják haza a vírust

– fogalmaztak.

A megdöbbentő csütörtöki halálozási adattal, a járvány egy nap alatt elhunyt 182 áldozatával hasonlítják össze a szeptemberi számokat, amikor összesen 162-en haltak meg. A szakszervezethez – mint írják –  tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására.    A PDSZ állítja, hogy az illetékesek megtévesztik a közvéleményt, és a bevallottan pontatlan tesztelések eredményével bűvészkednek. Felvetették azt is:

a kormány által korábban ígért száz százalékos táppénz igénylésének rendkívül bürokratikus a folyamata, és az összeghez a valóságban senki sem juthat hozzá.

Emlékezetes, Kásler Miklós a kormányzati tájékoztató oldalon 2020. szeptember 16-án megjelent írásban kijelentette: „minden tanár, aki iskolában betegedett meg, teljes összegű táppénzben részesül”.

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!