December közepéig eldől, hány háziorvosi letelepedési és a praxisjog vásárlását segítő pályázat minősíthető nyertesnek, év végére pedig az is kiderül, ténylegesen hány orvos köti meg a támogatási szerződést - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszul.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett, a jobbikos Lukács László Györgynek adott válaszában felidézte: a kormány az üres háziorvosi praxisok betöltése érdekében a múlt évtől meghirdette a háziorvosi letelepedési pályázatot, amelynek célja a lakosság folyamatos háziorvosi ellátásának biztosítása.

A 2014. évi pályázat keretében az állam az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron (OEP) keresztül 413 millió forint támogatást fizetett ki, amelynek eredményeképpen 38, korábban betöltetlen háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni.

Hozzátette: idén július 30-án az OEP ismét pályázatot hirdetett tartósan betöltetlen háziorvosi praxisokra 500 millió forint értékben. Olyan orvosok pályázhattak, akik képesítésük alapján önálló háziorvosi tevékenységet végezhetnek. Az érintett háziorvosi szolgálatoknak korábban legalább éven keresztül betöltetlennek kellett lenniük és ellátandó lakosságszámuknak meg kell haladni az 1000 (felnőtt és vegyes szolgálat esetében), illetve az 500 főt (gyermek szolgálat esetében).

Az elnyerhető támogatási összeg - attól függően, hogy mennyi ideje betöltetlen az adott háziorvosi szolgálat - 6 és 10 millió forint között van - jelezte az államtitkár. Hozzátette: a támogatási összeg szabad felhasználású.

A kormány meghirdette a praxisvásárlási programot is, melynek célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a háziorvosoknak, akik praxisjogot vásárolnak. Ennek a fedezete 2015-ben összesen 250 millió forint, az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege maximum 4 millió forint - ismertette.

A támogatási összeget ennél a pályázatnál csak a praxisjog megvásárlására lehet fordítani - jelezte Rétvári Bence, aki kitért arra is: az elbírálás során előnyt élveznek azok az orvosok, akik nyugdíjas korú kollégájuktól vásárolnak praxisjogot. A meghirdetett letelepedési és praxisvásárlási pályázatok 2015. október 31-én lezárultak.

A letelepedési pályázatra 33, a praxisjog vásárlását segítő pályázatra 48 pályázat érkezett, a két programra tehát összesen 81 pályázatot nyújtottak be.

A pályázatok befogadási és elbírálási folyamata több lépcsőben zajlik, így 2015. december közepéig válik véglegessé, hogy hány pályázat minősíthető nyertesnek, és 2015. december 31-ig dől el, hogy ténylegesen hány orvos köti meg a támogatási szerződést. Az elnyert összegeket is idén kifizetik - jelezte.

Kitért arra is: 2014-ben az egy éven túl betöltetlen szolgálatok több mint 20 százalékát töltötték be.

A támogatási szerződést megkötő háziorvosok átlagos életkora 43 év, ami jóval alacsonyabb a háziorvosok 56,5 éves országos átlagának - tette hozzá.