Közleményt adott ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a pedagógusok tesztelését a kormány időhúzásra használja: „úgy csinál, mintha csinálna valamit, hogy így talán megússza, hogy határozott intézkedéseket kelljen hoznia.” A Mérce cikke.

A november 19-én jelent meg az a kormányrendelet, amelynek értelmében az abban kijelölt (egészségügyi, szociális és oktatási) intézmények dolgozóit – bizonyos korlátozásokkal – önkéntes alapon, teljeskörűen tesztelik az egész országban az állam költségén.

A PDSZ szerint ugyanis a tesztelés nem már, mint „egy drága, rengeteg áldozattal járó pótcselekvés”, ráadásul a kapott eredményeket sem árt fenntartásokkal kezelni. Mert míg az antigén gyorstesztek esetében a pozitív eredmények minden esetben pozitívnak tekinthetőek, a negatív eredmények nem jelentik azt, hogy a letesztelt személyek valóban nem hordozzák a vírust (erről korábban maga Orbán Viktor is azt nyilatkozta, hogy 50 százalékos a pontossága, míg a PCR-tesztek jóval megbízhatóbbak), vagyis

akármilyen is lesz a tesztelésekkel kimutatott pozitív tesztek aránya, az mindenképpen alacsonyabb lesz annál, ami ténylegesen igaz.

A szakszervezet szerint ennél is nagyobb baj, hogy a rohamtempóban levezényelt tesztelés mellett az intézmények, fenntartók semmilyen iránymutatást nem kaptak arra nézve, hogyan kell eljárni pozitív eredmények esetén. A PDSZ-hez beérkező jelzések alapján jellemző eljárás, hogy bár a pozitívra tesztelt pedagógusokat hazaküldik az intézményekből, ám azok „mindenféle kontaktkutatás nélkül” tovább üzemelnek.

Ha a kormányzat nem csak látszatintézkedéseket kívánna hozni, hihetetlen költségekért, akkor már létezne olyan, minden intézményre érvényes protokoll, ami előírná, mit kell tenni egy pozitív, tünetmentes hordozó kiszűrésekor. Amiben nem csak az azonnali karantén szabályai lennének lefektetve, de az is, hogy minden érintettet, pedagógust, technikai dolgozót és diákot is azonnal tesztelni, elkülöníteni tudjanak

– írja a PDSZ közleményében.

A szakszervezet külön felhívta a figyelmet arra is, hogy érthetetlen módon nem tesztelik az intézmények nem pedagógiai dolgozóit, hiszen „egy konyhás, egy portás vagy egy iskolatitkár ugyanúgy érintkezik a diákokkal, pedagógusokkal, mint bárki más.”

A tesztelés ráadásul nem kötelező, a pedagógus dönti el, hogy elvégezteti-e vagy sem. Felmerülhet a kérdés: miért vannak, akik nem vállalják be. A PDSZ szerint a válasz rövid és tömör:

mert nem engedhetik meg maguknak.

Az amúgy is alacsony bérek mellett ugyanis különösen megterhelő lehet egy család számára, ha kiesik a munkavállaló a munkából – pláne, hogy a korábbi vészjelzések ellenére a kormány nem támogatja továbbra sem azokat a családokat, ahol koronavírus-megbetegedés miatt kerül valaki betegállományba, jövedelme 60 százalékát kapva csupán.

A kormány 100%-os táppénzekkel kapcsolatos mulasztása, nemtörődömsége tehát további áldozatokat szedhet, emellett kimutathatóan akadályozza a hatékony védelmi munkát

– fogalmazott a PDSZ.

A szakszervezet korábban azonnali intézkedésként követelte, hogy a kormány könnyítse meg a 100%-os táppénz igénybevételének megkönnyítését, amit jelenleg jelentősen megnehezít a bürokratikus folyamat nehézsége. És bár úgy tűnhet, hogy a kormány (megkésve) hajlandó foglalkozni a problémával, még sincs ok optimizmusra, egyelőre ugyanis legfeljebb szavak szintjén lehet eredményekről beszélni.

Arról, hogy szinte lehetetlen a 100%-os táppénzt igényelni, ha a munkahelyünkön leszünk koronavírusosak, itt írtunk korábban.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elismerte, hogy valóban bonyolult folyamat a 100%-os táppénz megigénylése. Ám azt is hozzátette:

Táppénz kérdésben elmondta, hogy két részletben kapják meg, első körben 60 százalékot, később 40 százalékot. Viszont szerinte azt kell vélelmezni, hogy egy pedagógus munkakörben betegedett meg, ezért jár neki a 100 százalékos táppénz. Ennek érdekében pedig majd módosítást terveznek benyújtani.

A PDSZ álláspontja szerint elfogadhatatlan ez az eljárás, így a kétkörös táppénzosztást határozottan elutasítják:

„ebben a nehéz helyzetben, amikor egy beteg embernek minden fillér számít, a kormány kutya kötelessége úgy módosítani a jogszabályokat, hogy a táppénz megítélésével kapcsolatos eljárás egyszerű és gyors legyen. Erre egyébként magunk is tettünk javaslatot.”

A szakszervezet bízik abban, hogy a kormány gyorsan elvégzi azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek az azonnali táppénzfolyósításhoz szükségesek.

A teljes közlemény ide kattintva olvasható.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!