Meglehetősen fontos, mit tanul egy kisdiák a létező társadalmi rendről – írja a Népszava.

 Megtört a császári átok és megszületett az egyetem – mondogatták 2016-ban Egerben az akkor Eszterházy Károly Főiskolán, miután az intézmény egyetemi rangot kapott a kormánytól. Az „átok” Mária Terézia császárnő döntése volt, amely nem engedélyezte az intézmény névadójának, Eszterházy Károly egri püspöknek, hogy egyetemet alapítson a városban.

Alig négy évvel az egyetemmé válás után beteljesedhet azonban Eszterházy Károly álma, s katolikus egyetem lesz a városban. A kormány ugyanis – mint azt a hvg.hu kiderítette – kezdeményezte Ternyák Csaba egri érseknél, hogy egyházmegyéje vegye át az intézmény fenntartását. A hírek szerint az érsek ehhez az oktatók és a hallgatók egyetértését kívánta meg.

Egert egyébként a kormány pedagógusképzési centrumnak álmodta meg, s az egri példa a jelek szerint nem egyedi: kifejezett kormányzati szándék van arra, hogy a pedagógusképzésben az egyházak sokkal fontosabb szerepet játsszanak, mint eddig.

Ez biztosítaná ugyanis kormányváltás esetén, hogy – a vagyonkezelő alapítványok létrehozásának mintájára – az intézmények olyan fenntartókhoz kerüljenek, amelyekre nem érvényesek az általános szabályok.

A mai kormányzó erőkkel – a kiemelt támogatások fejében – jó kapcsolatot ápoló egyházaktól pedig egyfajta garanciát várna el a Fidesz, hogy akkor sem lenne teljesen ellenzékben, ha formálisan oda kényszerülne. Bár a tanárképzések fellegvárai a jövőben is a tudományegyetemek lesznek, azaz lényegében állami kézben maradnak, nem úgy a tanító- és óvodapedagógus-képzés, ahol az egyházak térnyerése különösen számottevő.

Az eddigi hagyományos egyházi oktatási helyekhez, mint a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi részlege vagy a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi pedagógusképzése, egyre több volt állami intézmény is csatlakozik. Így a Károli vette át idén a kecskeméti, a szegedi püspökséghez tartozó Gál Ferenc Egyetem pedig pár évvel ezelőtt a nagy hagyományú szarvasi pedagógusképzést. A hírek szerint tárgyalások folynak arról is, hogy a kaposvári tanítóképzés a református egyházhoz kerüljön, s amennyiben a katolikusoké lesz az egri egyetem, akkor nem kizárt, hogy a jelenleg oda tartozó sárospataki campus már csak történeti okokból is a reformátusoké legyen.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!