Megkezdődött az iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóinak tömeges tesztelése. Az ATV híradójának Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elárulta: az egyik oktatási intézményben a pedagógusok 5 százalékának pozitív lett a gyorstesztje. Az érintettek tünetmentesek voltak, mindegyikőjüket hazaküldték. A tanárok egyébként megosztottak a kérdésben. Sokan a tesztek hatékonyságát kérdőjelezik meg, míg mások a gyerekek tesztelésének hiányát nehezményezik.

 Október óta minden reggel kötelező lázméréssel indul a nap az oktatási intézményekben. Hétfőtől pedig megkezdődött a dolgozók tömeges tesztelése is. A szférában 194 ezren dolgoznak.

Orbán Viktor korábban elmondta: a tesztelés önkéntes lesz, de biztos benne, hogy sokan jelentkezni fognak. A lebonyolításhoz 2000 egyetemi hallgató vontak be.

A híradónknak nyilatkozó Varga Bence - aki saját bevallása szerint örömmel vállalta el a szűrést -, negyedéves fogorvostan-hallgató, és egy szécsényi általános iskolában szűri a pedagógusokat. Elmondása szerint itt a tanárok szívesen vesznek részt a szűrésben. Az eredményeket tekintve pedig arról számolt be, hogy az intézmény fertőzöttsége nagyon alacsony.

Ő egyébként annak a négy főből álló csapatnak a vezetője, akik a szűrést végzik. Az antigén gyorsteszt elvégzéshez a mintavételi eszközt az orron keresztül juttatják le a garatba, innen igyekeznek olyan sejteket nyerni, amiben jelen van a vírus fehérjéje. Az eredmény 15-20 perc alatt elkészül. Ha valakinek pozitív lesz a tesztje, hazaküldik. Ezután fel kell hívni a háziorvost, ő rendeli el a 10 napos karantént, majd az egészségügyi hatóság elvégzi a szükséges kontaktkutatást.

A híradónknak egy Budapesten dolgozó tanár azt mondta: sok kollégája nem tartja megbízhatónak a gyorstesztet. De nem ő az egyetlen, aki bizonytalan a tesztelést illetően. Ezt híradónknak több tanár is jelezte:

„Nem látom sok értelmét, a gyorsteszt eleve nem az igazi.” „Örülök a tesztnek, de nyilván ez egy adott állapotot tükröz majd. Érdemes kihasználni, ha már a lehetőség adott, hogy kb. lássuk mi a helyzet” 

– fogalmaztak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke híradónknak azt mondta, az oktatási intézményben a kollegák 5 százaléka bizonyult fertőzöttnek. A tünetmentes érintetteket azonnal hazaküldték. Totyik szerint egyébként azért ódzkodik sok pedagógus a teszteléstől, mert félnek attól, hogy betegek lesznek, és nem kapnak 100 százalékos táppénzt. A szakszervezet viszont arra kéri, a pedagógusokat teszteltessék magukat. Müller Cecília is erre buzdít. Mint mondta a célzott tesztekkel kiderülhet, hogy milyen mértékű a tünetmentes vírushordozók aránya. Ez külföldön 1-1,5 százalék körüli.

A PSZ ugyanakkor fontosnak tartaná a diákok tesztelését is, ugyanis – mint azt Totyik híradónknak elárulta – sok fertőzött szülő visszaküldi az iskolába a gyermekét.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!