Több pedagógus is fennakadt a hétfőn elindult országos tesztelés első pár órájában. A hvg.hu-nak nyilatkozó érintettek szerint a szervezettséggel nincs gond, a tájékoztatással viszont igen – írja a HVG.

 Hétfő reggel elkezdődött az oktatási intézményekben a célzott koronavírus-tesztelés, a tervek szerint 191 ezer embert szűrnek péntekig az iskolákban, a bölcsődékben és az óvodákban hétfőtől péntekig. Bár mindössze pár órája vonultak ki országszerte a négy főből (közülük két "besorozott" egyetemistából) álló tesztelési egységek az intézményekhez, az első tapasztalatok már megszülettek.

Egy XVIII. kerületi intézmény tanára, Mihály – aki délelőtt átesett az antigén teszten – a hvg.hu-nak azt mondta, őket egy héttel korábban kiértesítették, bár végül később érkezett a csapat. Kiderült ugyanis, hogy több vizsgálatot kellett végezniük, mint amennyivel számoltak.

Mihály szerint náluk egy óra alatt végeztek, bár szerinte a járványügyi előírásoknak nem felelt meg teljesen a tesztelés: ugyanis bár távolságot tartva és maszkban, de végül is mindenki a folyosón állt. A nagyjából 120 fős testületből 23 ember nem jelent meg, 14-en nem járultak hozzá a teszteléshez. Elmondta:

ketten lettek pozitívak, őket azonnal elkülönítették. Az egyikük amúgy is csak tesztelésre jött be, mert nem érezte jól magát.

Elmondása szerint az iskola részéről nem volt különösebb nyomás a tesztelésre, akik nemet mondtak, azok általában azért tették, mert nem bíztak a beígért 100 százalékos táppénzben (ami akkor jár, ha a munkahelyen kapták el a fertőzést). “Azt mondják, ki tudja, mire intézik el. De olyan kolléga is van, akinek másik intézményben van szerződéses órája, amit egyből elbukna, ha pozitív a tesztje” – vázolta fel a hátteret, hozzátéve, hogy olyan kollégája is van, aki magától a tesztelési folyamattól félt.

Nem csoda, hogy a táppénzben nem bíznak: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint tucatjával kapják a bejelentéseket, miszerint sehogy sem sikerül megszerezni a teljes összeget. Háziorvosokkal, foglalkozás-egészségügyi szakemberekkel átbeszélve arra jutottak, a rendszerben nagyon sok a buktató, részben az adminisztrációs terhelés miatt. Eddig nehezítette a helyzetet az is, hogy diagnózist nem állíthattak fel PCR-tesztelés nélkül, de ez most állítólag változott, már az antigéntesztek eredményét is elfogadják.

Mihály alapvetően elégedett volt a tesztelés szervezettségével, pár apróságot leszámítva. “Gyors és pontos volt, de az információáramlással voltak bajok. Például senki nem mondta el, hogy ez a teszt csak orron keresztül történik, ezért lehetett volna enni és inni is."

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, Nagy Erzsébet a hvg.hu-nak azt mondta, jelenleg is gyűjtik az adatokat, de néhány beszámoló már érkezett, jellemzően egy-két tünetmentes kollégáról. "Azért ezek az emberek sok osztályon mennek keresztül” – mondta Nagy. Azt azért sejti, hogy első körben onnan szólnak, ahol van fertőzött.

Azt mondhatjuk, hogy tényleg jelen van a fertőzés az intézményekben olyan kollégák között is, akik eddig bejártak órákra.

Nagy szerint sokakat felháborít, hogy a technikai dolgozókat nem tesztelik, ahogy a gyerekeket sem.

Nagy tapasztalatai szerint nem jellemző a tesztek elutasítása, aki nem akar részt venni az akcióban, az általában a folyamattól fél, esetleg az antigénteszteket nem tartja jó megoldásnak. “Többen írták, hogy ez csak 50 százalékos eredményt hoz, de azért ez nem teljesen igaz. Csak a negatív tesztnek nem biztos az eredménye."

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás az ATV-ben arról beszélt, tud olyan intézményről, ahol a kollégák öt százaléka fertőződött meg, egytől egyig tünetmentesen. Totyik is arról beszélt, sok pedagógus attól fél, hogy táppénzre küldik egy pozitív teszt után.

Az országos tesztelés eredményéről az operatív törzs nem naponta, hanem a folyamat lezárulta után, várhatóan jövő héten nyilatkozik. A szociális dolgozókat már pénteken elkezdték tesztelni, hétfőn a az óvónőkön és pedagógusokon kívül az egészségügyi dolgozók vizsgálata kezdődött meg.

A koronavírus miatt jelenleg 71 általános iskolában van rendkívüli tanítási szünet, ami az 1-8. évfolyamon tanító intézmények kevesebb mint három százalékát jelenti – mondta hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán. 431 helyszínen, az általános iskolák mintegy tizenhat százalékában van jelenleg tantermen kívüli digitális munkarend, ezek közül azonban mindössze 43 esetben érintett a teljes intézmény.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!