A járvány idején, a lezárások, korlátozások miatt a tinédzserek körében jelentősen emelkedett a depressziós megbetegedések száma, ezért is hangsúlyozzuk az iskolák nyitva tartásának fontosságát és erről lesznek majd friss magyarországi statisztikák is – jelezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője az Indexnek adott interjúban.

Ledia Lazeri hangsúlyozta az interjúban, hogy amikor egy kormány lezárásokról dönt, számolnia kell a járulékos következményekkel, mint amilyen a lakosság mentális egészségének romlása. Külön felhívta a figyelmet arra is, hogy hátrányt szenvednek a gyerekek is, majd a bevezetőben elmondott összefüggést jelezte az iskolabezárások és a depressziós problémák kapcsán.

Az irodavezető azt is jelezte, hogy a WHO egyik felmérésében a résztvevő országok 93 százaléka számolt be arról, hogy ellátórendszerük nem rendelkezett megfelelő kapacitással a mentális problémákkal küzdők kezelésére.

Ez azt jelenti, hogy a lezárások miatt elszenvedett lelki problémákkal az emberek többsége magára marad

– hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a stressz és a szorongás jellemző kísérő tünete a lezárásoknak, és jelentősen csökken a lakosság pszichés ellenálló képessége. Szintén kísérőjelensége a járványnak az ételrendelés, az ingerszegénnyé vált környezetben nagyon sokan az evésben keresnek örömet. Ezek a mellékhatások hosszú távon fejtik ki a hatásukat, megérteni is csak később tudjuk majd - vázolta.

A biztató vakcinahírek kapcsán összességében óvatosságra intett, mert úgy fogalmazott: egyelőre azt látjuk, hogy számos készítmény jó eredménnyel jutott el az utolsó kísérleti fázisba, „a biztonságos és hatékony oltások elfogadása azonban idő kérdése”. Arra is rámutatott, hogy az oltóanyaggyártás és-forgalmazás logisztikája szintén komoly kihívást jelent, illetve jelezte: elfogadott, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportokat kell előtérbe helyezni: az egészségügy dolgozóit és az időseket.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!