A hallgatók bevonása a járványügyi védekezésbe tíz héten át tart, ebben az időszakban hetente 200 Semmelweis-hallgató segít az OMSZ-nek a budapesti és a Közép-magyarországi régióban.

 Naponta átlagosan mintegy 500 egyetemi hallgató segíti a járványügyi munkát országszerte – közölte a Népszavával Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője.

Mint ismert, október végétől orvos- és egészségtudományi hallgatók is segítik a koronavírus elleni védekezést az OMSZ-nél vagy klinikákon, kórházakban. Ennek keretében hétfőtől az iskolai és óvodai pedagógusok, bölcsődei dolgozók, szükség esetén a szociális intézmények dolgozóinak országos szűrésében is részt vesznek. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a feladatellátásba bekapcsolódó egyetemistákat az OMSZ képzésben részesíti, ami kiterjed a védőeszközök használatára, a beavatkozás szakmai protokolljára, a fertőtlenítésre és a szükséges adminisztrációra is, valamint külön baleset és munkavédelmi oktatásban is részesülnek.

– Az új koronavírussal kapcsolatos mintavételi feladat minden elemét eljárásrendben szabályoztuk, a védőfelszerelések rendelkezésre állnak, használatuk a protokoll szerint minden mentődolgozó és önkéntes számára kötelező – fogalmazott Győrfi Pál.

 Érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy a mintavételezésben résztvevő önkénteseket minden nap tesztelik, melynek eredményétől függően azonnal megteszik a szükséges lépéseket. Arra a kérdésünkre viszont már nem válaszolt, hogy az egyetemisták között találtak-e fertőzötteket, és ha igen hányan kapták el a vírust. Kérdésekkel fordultunk az orvosegyetemekhez is, de cikkünk megjelenéséig egyik intézménytől sem kaptunk tájékoztatást.

 A Semmelweis Egyetem hivatalos közleményéből viszont annyi kiderült, hogy a hallgatók bevonása a járványügyi védekezésbe tíz héten át tart, ebben az időszakban hetente 200 Semmelweis-hallgató (160 aktív résztvevő és 40 fő tartalék) segít az OMSZ-nek a budapesti és a Közép-magyarországi régióban.

A tízhetes időszakon belül a pedagógusok november 23-án induló tesztelése két hetet vesz majd igénybe, ebben a két hétben összesen mintegy kétezer hallgató vesz majd részt a munkában országszerte. Hétköznap napi 5000, hétvégén napi 7500 forint adómentes díjazást kapnak. A Semmelweis Egyetem hallgatóinak azt ígérte, a járványügyi feladatok miatt senki nem veszítheti el a félévét, a vizsgákat rugalmasan, akár személyre szabottan fogják kezelni.

Ausztria: indul a teljes szűrés

Minden lakosát leteszteli Ausztria – jelentette be az osztrák kormány pénteken. A nagyszabású vállalkozás végrehajtásához több mint száz tesztközpontot létesítenek: előbb, december 5-én és 6-án a 200 ezer pedagógust, majd 7-én valamint 8-án a mintegy 40 ezer rendőrt szűrik, az ezt követő hetekben pedig az ország teljes lakosságát. Sebastian Kurz osztrák kancellár jelezte: a részvétel önkéntes, de kéri az embereket a részvételre, mert „a tömegteszt nagy esélyt jelent Ausztria számára, hogy az oltóanyag elkészültéig visszatérhessen a normalitáshoz.” Az osztrák hatóságok már hétmillió – antitestszűrésen alapuló – gyorstesztet rendeltek meg összesen 50 millió euró (18 milliárd forint) értékben a Roche és Siemens vállalatoktól, illetve további megrendeléseket is terveznek.

Forrás: Népszava