A járvány miatt milliók vesztették el a munkájukat, és a felmérések azt mutatják, hogy az újonnan munkanélkülivé vált dolgozók sokkal gyakrabban szenvednek a rossz alvásminőségtől – írja a Növekedés.

A koronavírus miatti lezárások egyik nem várt előnye volt, hogy hirtelen több idő jutott a pihenésre. A Fitbit, egy fitneszkövető cég hordozható eszközei többek között az alvást is figyelik. Az amerikai felhasználók a cég elmondása szerint plusz 20 percet töltöttek alvással áprilisban az előző évhez képest. De nem mindenkire jellemző az, hogy többet alszik, sőt – hívja fel rá a figyelmet a The Economist.

Ha valaki elveszíti munkáját, a felmérések szerint valószínű, hogy elkezd túl keveset vagy túl sokat aludni. Bármelyik helyzet is álljon fenn, mindkettő káros az egészségre.

A University College London és a Dartmouth College kutatói 2,5 millió amerikai adatait elemezték, amelyet az amerikai járványügyi központ (Centres for Disease Control and Prevention, CDC) gyűjtött össze 2006 és 2019 között. Megnézték, hogy a foglalkoztatási státusz hogyan befolyásolja az alvási szokásokat. A résztvevőket megkérdezték, hogy átlagosan hány órát aludtak, és milyen gyakran zavarták meg az alvásukat.

A kutatók azt találták, hogy bár a munkanélküliek összességében valamivel többet alszanak (körülbelül napi hat perccel), ez az átlag jelentős eltéréseket takar. A munkanélküliek közül többen szenvednek ugyanis attól, hogy vagy túl keveset, vagy túl sok alszanak, ezeknek pedig hasonló következményei vannak az egészségre.

A National Sleep Foundation nonprofit csoport Amerikában azzal érvel, hogy hét és kilenc óra alvás az optimális. De a dolgozók 35 százaléka arról számolt be, hogy kevesebb, mint hét órát alszik éjszaka. Ez az arány azoknál, akik kevesebb mint egy évig munkanélküliek, 39 százalék, az egy évig vagy annál hosszabb ideig munkát keresőknél pedig 45 százalék volt.

A kutatások szerint a munkanélküliek nagyobb valószínűséggel számoltak be arról is, hogy túl sokat alszanak. A dolgozó emberek 3,4 százaléka alszik tíz óránál többet egy éjszaka, szemben az egy évnél rövidebb ideig munkanélküliek 7,4 és a legalább egy évig munkanélküliek 10,7 százalékával.

És hogy miért alszanak rosszabbul a munkanélküliek? A szerzők úgy gondolják, hogy a szorongás és a depresszió lehet az oka.

A tétlen állástalanoknak anyagilag kevesebb vesztenivalójuk van a szundi gomb megnyomásával. A következmények ugyanakkor sokkal rosszabbak annál, minthogy táskás lesz az ember szeme alatti rész.

A rossz minőségű alvás többek között növelheti a cukorbetegség, a szívbetegségek és a depresszió kockázatát is.

Forrás: novekedes.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!