Sára Sándor és Moór Marianna fia, Sára Balázs kinevezéséről a Film- és Médiaintézet élére az egyetem oktatói csak egy nekik küldött levél aláírásából értesültek – olvasható a HVG-ben.

 Sára Balázs filmes és tévés operatőrt, rendezőt nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének megbízott vezetőjéül az új kuratórium – derült ki egy, a hvg.hu birtokába került levélből. Sára Balázs azt a Balázs Gábor hangmérnököt váltja a pozícióban, aki az egyetem modellváltása miatti tiltakozásul mondott fel az egyetemen, az összes többi intézet vezetőjével együtt.

A kinevezés tényéről az új kuratórium tagjai az egyetem tanárait vagy hallgatóit sem értesítették: csak egy, a filmes tanároknak küldött levél egyik aláírójaként találkozhattak először a névhez tartozó titulussal.

A levélben egyébként – amelyet Sárán kívül Lajos Tamás kuratóriumi tag és a két újonnan kinevezett rektorhelyettes, Zalán János és Novák Emil írtak alá – „személyes megbeszélésre” hívták a filmes tanárokat.

Véleményét kérjük, konstruktív beszélgetést kezdeményezünk az Egyetem továbbfejlesztésének, az oktatás minősége magasabb szintre emelésének igényeiről, és ennek feltételeiről

– áll a levélben, amely egyúttal arra kéri a tanárokat, amennyiben „nyitottak a közös gondolkodásra”, jelentkezzenek a tanulmányi titkárnál. „Építsünk együtt egy magas színvonalú, a nemzetközi hírű magyar filmkészítéshez méltó egyetemet!” – zárul a levél.

Sára Balázs Sára Sándor kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és Moór Marianna Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő fia. Ő is az SZFE-n végzett 1986-ban, operatőr szakon, és 2012-től 2014-ig oktatott is az intézményben. Sára több művészeti műsort rendezett vagy vett fel operatőrként a közmédia számára, a Duna TV több műsorának is ő volt az operatőre.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!