Elsőnek a szociális intézményekben dolgozókat fogják koronavírusra letesztelni – írja a Privátbankár

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón mondta el, hogy a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozóknak koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel.

Az országos koronavírus-tesztelés pénteken indul, elsőként a szociális intézményekben. A tesztelés jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik. Gulyás mint mondta, az egészségügyi és szociális intézmények saját erőforrásaikkal tudják elvégezni a vizsgálatokat, ahol viszont segítségre van szükség, ott a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szervezik meg a teszteléseket.

Önkéntes alapon 

Minderről csütörtök délután meg is jelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Eszerint a fővárosi és megyei kormányhivatal szervezésében koronavírus kimutatására alkalmas antigén gyorsteszttel az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel vizsgálatot kell végezni az egészségügyi intézményekben, a nevelési, oktatási, valamint szakképző intézményekben, a szociális intézményben, valamint a bölcsődékben dolgozóknál.

A vizsgálaton történő részvétel önkéntes. A vizsgálat elvégzésére orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató is kirendelhető.

A vizsgálatot lehetőség szerint a foglalkoztatottnak a foglalkoztatás helye szerinti intézményében kell végrehajtani. A vizsgálat pozitív eredménye esetén a foglalkoztatott köteles értesíteni a háziorvosát, aki a pozitív eredményt az  Országos Szakmai Információs Rendszerben (OSZIR) a  Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrendben foglaltak szerint rögzíti – áll a kormányrendeletben.

Ha valakinek pozitív lesz az eredménye, értesítse a háziorvosát, ő majd beindítja az ilyenkor szükséges folyamatokat – ezt már a csütörtöki operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos mondta.

Forrás: Privátbankár

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!