Felhívták a figyelmét, mi történik, ha a jogállásuk módosításáról szóló törvényt aláírja – olvasható a 24.hu-n.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma közleményben tudatta, hogy a jogállásukról szóló törvény szövege „rendkívül alacsony szakmai színvonalú és jogsértő”. Ennek dacára az Országgyűlés fideszes többsége kedden este azt elfogadta, Kövér László házelnök pedig aláírásra megküldte a köztársasági elnöknek.

A kormánytöbbség által megszavazott szöveg olyan súlyos szakmai hibákat tartalmaz, amelyek miatt azt a köztársasági elnöknek nem volna szabad aláírnia.

A törvény céljával és egyes rendelkezéseivel, a tudomány elleni támadással kapcsolatban az Akadémiai Dolgozók Fóruma már írt nyílt levelet Orbán Viktornak, állásfoglalást is kiadott, most az újabb ellentmondásokra hívta fel Áder János figyelmét.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által előkészített jogszabály ellentmond önmagának, más törvényeknek, továbbá értelmezhetetlen rendelkezéseket tartalmaz, betarthatatlan eljárást irányoz elő.

Példaként hozták, hogy a törvény az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat tagjait említi, de ilyenek az MTA-tagjaival ellentétben náluk nincsenek, azt, hogy pontosan kire is gondolhattak, más törvényből sem derül ki.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma hosszan sorolta kifogásait és jelezte, tiltakozik ellene, hogy ezt a rendkívül alacsony szakmai színvonalú, jogsértő szöveget a köztársasági elnök aláírja, a magyar törvények közé emelje. Készek megindítani a szükséges eljárásokat minden hazai, nemzetközi fórum előtt, hogy a jogsértéseket orvosolják.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!