Ha lapos a járványgörbe, egyszerre nincs annyi ember a kórházban. Az operatív törzs is azt mondja, hogy laposítani kell a görbét, hogy ne legyen leterhelt az egészségügy. Soós Adrianna azt mondta, hogy előfordult olyan, hogy fertőzötten, védőfelszerelésben ment dolgozni egészségügyi dolgozó.

Soós Adrianna, Független Egészségügyi Szakszervezetének elnöke az ATV Startban elmondta, hogy már sokkal több beteget kell egy ápolónak ellátni, ami optimális lenne. Az az elvárás, hogy egy intenzív osztályra 2 beteghez egy szakképzett ápoló jusson, ez nem érvényesül. Azt is megjegyezte, hogy normál esetben is kevés a szakképzett ápoló, egyrészt mert nagyobb terhelésnek vannak kitéve, másrészt a bérük is alacsony.

Talpon marad-e az egészségügy? Soós azt gondolja, hogy ha megfelelő minőségben akarják ellátni a betegeket, biztos nem fog talpon maradni, Egyre több beteg jut egy-egy képzett ápolóra, logisztikai szempontból is nehéz figyelni őket a sok speciális eszközzel együtt.

A halálozási ráta 1-2 százalék között van a koronavírus esetében, ha az intenzív osztályon az egy ápolóra jutó betegszám növekszik, akkor szükségszerűen, exponenciálisan nő a halottak száma.

Egy-egy kórházban nagyon eltérő helyzet alakulhat ki, a műtétek elhalasztásával valamivel jobb lesz a helyzet, mert felszabadulnak orvosok, ápolók, de nem feltétlen azokon a területeken, ahol erre szükség lenne- hangsúlyozta az elnök.

Azt is elmondta, hogy előfordult olyan, hogy fertőzötten, védőfelszerelésben ment dolgozni egy egészségügyi dolgozó. Ez egy kényszerhelyzet, a tünetmentes egészségügyi dolgozó ilyenkor bemehet, de ez csak egy nagyon kényszerű helyzetben képzelhető el- magyarázta Soós.

Fél fizetést kaptak a járványkórházba átvezényelt dolgozók- elmondta, hogy ez adminisztratív hibából előfordulhat, viszont komoly problémának tartja azt, hogy annyira alacsonyak a bérek, hogy az ápolók nem tudnak nélkülözni félhavi fizetést.

 

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!