Az érdekvédők szerint az új jogviszony - amelyet a tervek szerint januártól vezetnének be az állami egészségügyben - súlyosan korlátozná a munkavállalók egyéni, valamint kollektív jogait – írja a Népszava.

 Az új szolgálati jogviszonyról szóló szabályozás életbeléptetésének elhalasztását kérték szerdán az egészségügyi szakmai képviseletek a humán tárcánál tartott érdekegyeztető megbeszélésen. Az egyeztetésen Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Latorczai Csaba közigazgatási államtitkár képviselte a kormányt.

Az érdekvédők szerint az új jogviszony - amelyet a tervek szerint januártól vezetnének be az állami egészségügyben - súlyosan korlátozná a munkavállalók egyéni, valamint kollektív jogait. A legtöbb kifogás a kirendelési szabályokat, a másod- és mellékállások engedélyezését, valamint a képviseleti jogok korlátozását érinti. A jogalkotó elképzelése szerint a következő hat hétben kellene minden egészségügyi dolgozónak döntenie arról, hogy vállalja-e az új feltételeket vagy elhagyja az ágazatot. Az érdekvédők azért is kérték a halasztást, mert a jelenlegi járványhelyzetet alkalmatlannak tartják arra, hogy a dolgozók tájékozott és higgadt döntést hozzanak. Az új munkaszerződésekkel kapcsolatos nyilatkozatokat kiosztani is nehéz, mert a gazdasági-műszaki területről is sokan betegek, karanténban vannak, a dolgozók egy részét pedig máshová vezényelték.

A több órás megbeszélés végén a kormány képviselői azt kérték, a szakmai képviseletek írják le a javaslataikat, és megígérték azt is, hogy egyeztetnek még.

A szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtásának részletszabályait rögzítő kormányrendeleteknek – Kásler Miklós miniszter 18 ilyet ígért – november 18-ig kellett megjelenniük. Ezek közül csak egyet tettek közzé szerda estig, ez létrehozta az országos kórház főigazgató hivatalát. Ő lesz az állami egészségügyben dolgozó összes alkalmazott munkáltatója, kivéve azt a 40 intézményvezetőt, akinek a miniszter lesz a közvetlen főnöke. 

Csaknem száz áldozat egy nap alatt

 Kedden 4 290 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 156 949 főre nőtt a hazánkban beazonosított betegek száma. Kilencvenkilencen haltak meg, 7 499 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a betegek negyede már nem az idősek közül, hanem a 40-49 évesek közül kerül ki, a 65 év felettiek aránya 5 százalék, a 14 év alattiaké pedig 4 százalék. A Blikk közben arról értesült, hogy a Korányi kórházba kirendelt szakdolgozók több mint 60 százalékának nem utalták el az 50 százalékos Covid-többletjuttatást, ami a nagyobb terhelés és a veszélyesebb munkakörülmények miatt járna nekik. 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!